کاهش پیشروی بیماری «نارسایـی مزمن کلیوی، تعویق در شروع دیالیز و کاهش بار کلیوی در بیماران CKD. تأمینکننده پروتـئین کافی و موردنیاز بدن در بیماران CKD. افـزایش سطح انرژی و کیـفیت کلی زنـدگی در بیـماران CKD. جـلوگیری و بـرطرف کردن سوءتـغذیه در بیماران CKD. کاهش سموم اورمی و ضایـعات متـابولیکی تولیـدشده در بدن محدود کردن دریافت پروتـئین غیرضروری و کاهش پروتـئینوری (Proteinuria). بهبود متابولیسم کلسیم-فسفات و اسیدوز متابولیک در بیماران CKD. کند کردن روند کاهشی عملکرد فیلتراسیون گلومرولی یا GFR. بهبود حساسیت به انسولین و کنترل فشارخون بیماران CKD. بهبود سطح چربـی خون، استرس اکسیداتیو و التهابات در بیماران
Essential amino acids and their ketoanalogues for CKD patients
AHFS Classification
amino acids
ketoanalogues
اسامی تجاری
Ketalog
عوارض جانبی
احتمال ایجاد هیپرکلسمی وجود دارد و توصیه میشود مصرف ویتامین D هنگام مصرف کتالوگ کاهش یابد. در صورت تداوم هیپرکلسمی، دوز کتالوگ و همچنین مصرف منابع دیگر کلسیم کاهش یابد. سطح کلسیم سرم باید بهطور منظم کنترل شود. از دریافت میزان کافی کالری در بدن اطمینان حاصل شود.
فارماکوکینتیک
فارماکوکینتیک پلاسمای اسیدهای آمینه ضروری و ادغام آنها در مسیرهای متابولیکی کاملاً ثابت شده است. بااینوجود باید توجه داشت که به نظر نمیرسد در بیماران اورمیک علت تغییر سطح پلاسما، که بهطور مکرر در این بیماران رخ میدهد، جذب اسیدهای آمینه عرضه شده باشد. به نظر میرسد که تغییر سطح پلاسما به دلیل اختلال در سینتیک پس از جذب است که در مراحل اولیه بیماری قابل تشخیص است. جذب دستگاه گوارش بنابراین بسیار سریع است. افزایش همزمان سطوح کتوآنالوگهای اسیدهای آمینه ضروری و خود اسیدهای آمینه مربوطه نشان میدهد که میتوانند خیلی سریع ترانس آمین شوند. با توجه به مسیرهای استفاده فیزیولوژیکی از کتوآنالوگهای اسیدهای آمینه ضروری و خود اسیدهای آمینه مربوطه در بدن، احتمالاً آنها سریعاً به چرخههای متابولیک ادغام میشود. کتواسیدها همان مسیرهای کاتابولیکی را دارند که اسیدهای آمینه کلاسیک دارند.
اشکال دارویی
قرص
مصرف در بارداری
مطالعات اولیه اثرات مضر مستقیم یا غیرمستقیمی را در رابطه با بارداری، رشد جنینی، زایمان و یا رشد پس از زایمان گزارش نکردهاند. بااینوجود، هنگام تجویز کتالوگ به بانوان باردار باید احتیاط کرد.
مقدار مصرف
قابل استفاده بهصورت خوراکی در بزرگسالان. مجموعاً 3-6 قرص را در یک روز در طول 3 وعده غذایی مصرف کنید (1-2 قرص در هر وعده غذایی). قرصهای کتالوگ بهتر است هنگام GFR بالاتر از 15 میلیلیتر بر دقیقه تجویز شوند. بیماران باید از رژیم غذایی کم پروتئین 0.3-0.8 گرم پروتئین برای هر کیلوگرم وزن بدن بهطور روزانه استفاده کنند.
موارد مصرف
کاهش پیشروی بیماری «نارسایـی مزمن کلیوی» یا CKD
تعویق در شروع دیالیز و کاهش بار کلیوی در بیماران CKD
تأمینکننده پروتـئین کافی و موردنیاز بدن در بیماران CKD
افـزایش سطح انرژی و کیـفیت کلی زنـدگی در بیـماران CKD
جـلوگیری و بـرطرف کردن سوءتـغذیه در بیماران CKD
کاهش سموم اورمی و ضایـعات متـابولیکی تولیـدشده در بدن
محدود کردن دریافت پروتـئین غیرضروری و کاهش پروتـئینوری (Proteinuria)
بهبود متابولیسم کلسیم-فسفات و اسیدوز متابولیک در بیماران CKD
کند کردن روند کاهشی عملکرد فیلتراسیون گلومرولی یا GFR
بهبود حساسیت به انسولین و کنترل فشارخون بیماران CKD
بهبود سطح چربـی خون، استرس اکسیداتیو و التهابات در بیماران CKD
تداخل دارویی
تجویز همزمان داروهای حاوی کلسیم ممکن است باعث افزایش سطح کلسیم سرم شود. علائم اورمیک تحت درمان با کتالوگ بهبود مییابد؛ بنابراین، در صورت تجویز هیدروکسید آلومینیوم، در صورت لزوم باید دوز آن کاهش یابد. سطح فسفات سرم باید کنترل شود و در صورت نیاز کاهش یابد. داروهایی که ترکیبات محلول ضعیفی با کلسیم تشکیل میدهند (بهعنوان مثال تتراسایکلینها، کینولونها مانند سیپروفلوکساسین و نورفلوکساسین و داروهای حاوی آهن، فلوراید یا استراموستین) نباید همزمان با کتالوگ مصرف شوند تا از اختلال در جذب مواد فعال جلوگیری شود. باید فاصله حداقل دو ساعت بین مصرف کتالوگ و داروهای ذکرشده رعایت شود.
مکانیسم اثر
کتوآنالوگها درواقع همان اسیدآمینهها هستند که در فرآیندِ دی آمینیشن گروه آمینی خود را از دست دادهاند. بعد از مصرف، این کتوآنالوگها از طریق اتصال به گروه آمینیِ اسیدآمینههای موجود در بدن در فرآیند ترنسآمینیشن به اسیدآمینه ضروری تبدیل میشوند و درنتیجه با کاهش ضایعات نیتروژنی، بار کلیه را کاهش میدهند. همچنین، با فراهم کردن تمامی اسیدآمینههای ضروری بدن، ضعف و خستگی ناشی از رژیم غذای کم پروتئین را بهشدت میکاهند. ایمنی، تأثیر و اثربخشی این کتوآنالوگها در مقالات علمی مختلفی از دهه 80 میلادی از طریق انجام کارآزمایی بالینی به اثبات رسیده است و بهراحتی میتواند در دسترس محققان و علاقهمندان قرار گیرد. برای مثال، در یک مطالعهی مرور سیستماتیک و متاآنالیز، چاپ 2020، نشان داده شد که رژیم غذایی کم پروتئین همراه با مصرف این کتوآنالوگها میتواند بدون ایجاد سوءتغذیه بهطور مؤثری باعث بهبود عملکرد کلیه ازجمله حفظ سطح GFR، کاهش پروتئینوریا، کاهش سطح فشارخون و پاراتیروئید هورمونِ سرم و همچنین بهبود پارامترهای مرتبط با اختلالات استخوان و مواد معدنیِ ناشی از نارسایی مزمن کلیوی شود.
هشدار و پایش
در صورت مبتلا بودن فرد به فنیلکتونوریای ارثی، باید توجه داشت که کتالوگ حاوی فنیل آلانین است.