معرفی قرص پگلینو
داروی پگلینو نوعی داروی ضددیابت است که در دو دوز 10 و 25 میلیگرم توسط شرکت اروند فارمد تولید میشود. این دارو با هدف کنترل قند خون در بزرگسالان و کودکان 10 ساله و بزرگتر مبتلا به دیابت نوع 2 در کنار ورزش و رژیم غذایی تجویز میشود. همچنین این دارو بهمنظور کاهش خطر مرگ به علل قلبی عروقی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی عروقی تجویز میشود. از طرف دیگر، این دارو در بزرگسالان مبتلا به نارسایی قلبی، بهمنظور کاهش خطر بستری شدن و مرگ به علل قلبی عروقی و همچنین در بزرگسالان مبتلا به بیماری مزمن کلیوی بهمنظور کاهش خطر افت مداوم eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate)، مرحله نهایی بیماری کلیوی، بستری شدن و مرگ قلبی عروقی کاربرد دارد.
بررسی قرص پگلینو
دسته دارویی
داروهای ضددیابت، مهارکننده SGLT-2 (Sodium-Glucose Cotransporter-2 Inhibitor)
اشکال دارویی قرص پگلینو
- قرص خوراکی 10 میلیگرم
- قرص خوراکی 25 میلیگرم
مکانیسم عمل قرص پگلینو
داروی امپاگلیفلوزین در دسته داروهای SGLT-2 Inhibitor قرار دارد. SGLT-2 پروتئینی است که انتقالدهنده همزمان گلوکز و سدیم است و اصلیترین مسئول بازجذب گلوکز از کلیه محسوب میشود. داروی امپاگلیفلوزین مهارکننده این انتقال است و از این طریق مانع بازجذب گلوکز از توبول پروگزیمال کلیه و سبب دفع آن از طریق ادرار میشود. در نتیجه از این طریق غلظت پلاسمایی گلوکز را کاهش میدهد. امپاگلیفلوزین همچنین بازجذب سدیم را کاهش داده و انتقال سدیم به توبول دیستال را افزایش میدهد که ممکن است preload و afterload قلبی را کاهش داده و فعالیت سمپاتیک را کم کند.
موارد مصرف قرص پگلینو
- دیابت نوع 2: امپاگلیفلوزین بهمنظور کنترل قند خون در کنار ورزش و رژیم غذایی در بزرگسالان و کودکان 10 ساله و بزرگتر مبتلا به دیابت نوع 2 تجویز میشود. همچنین امپاگلیفلوزین بهمنظور کاهش خطر مرگ به علل قلبی عروقی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 که به بیماری قلبی عروقی نیز مبتلا هستند، کاربرد دارد.
- نارسایی قلبی: امپاگلیفلوزین باعث کاهش خطر مرگ به علل قلبی عروقی و بستری شدن ناشی از نارسایی قلبی در بزرگسالان مبتلا به نارسایی قلبی میشود.
- بیماری مزمن کلیوی: امپاگلیفلوزین موجب کاهش خطر افت eGFR، مرحله نهایی بیماری کلیوی، مرگومیر به علل قلبی عروقی و بستری شدن در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی میشود.
تنظیم دوز قرص پگلینو در نارسایی کلیوی
در بزرگسالان:
- درصورتیکه eGFR بزرگتر یا مساوی 30 mL/minute/1.73 m2 باشد، نیازی به تنظیم دوز نیست.
- درصورتیکه eGFR کمتر از 30 mL/minute/1.73 m2 باشد:
در درمان دیابت نوع 2:
- استفاده از دارو توصیه نشده است. اگرچه برخی پزشکان بهصورت off label، برای درمان بیماری کلیوی ناشی از دیابت و نارسایی قلبی و کلیوی، دارو را در بیمارانی که قبلاً از امپاگلیفلوزین استفاده کردهاند و eGFR بزرگتر یا مساوی 20 mL/minute/1.73 m2 دارند، ادامه میدهند.
در نارسایی قلبی:
- مصرف دارو در بیماران با eGFR بزرگتر یا مساوی 20 mL/minute/1.73 m2 مزیت دارد.
در بیماری مزمن کلیوی:
- در eGFR بزرگتر یا مساوی 20 mL/minute/1.73 m2، نیازی به تنظیم دوز نیست. شروع درمان در eGFR کوچکتر از 20 mL/minute/1.73 m2 توصیه نمیشود.
- مصرف این دارو در بیماران دیالیزی ممنوع است.
در کودکان 10 ساله و بزرگتر:
- در eGFR بزرگتر یا مساوی 60 mL/minute/1.73 m2، نیازی به تنظیم دوز نیست.
- در 30≤eGFR<60 mL/minute/1.73 m2، با توجه به اینکه کودکان با eGFR کمتر از 60 بررسی نشدهاند، توصیهای مبنی بر تنظیم دوز عنوان نشده است.
- در eGFR کمتر از 30 mL/minute/1.73 m2، مصرف امپاگلیفلوزین توصیه نمیشود.
تنظیم دوز قرص پگلینو در نارسایی کبدی
داروی امپاگلیفلوزین در نارسایی کبدی نیازی به تنظیم دوز ندارد.
نحوه مصرف قرص پگلینو
- پگلینو بهصورت یک بار در روز، صبحها با یا بدون غذا مصرف میشود.
- درمان با این دارو بهمدت حداقل 3 روز قبل از جراحی بهطور موقت قطع شود.
- همچنین قبل از شروع مجدد دارو، از برطرف شدن ریسک فاکتورهای کتواسیدوز اطمینان حاصل شود.
احتیاطات مصرف قرص پگلینو
موارد مرتبط با جمعیتهای خاص
- افراد مسن: در بیماران بزرگتر از 75 سال، خطر کاهش حجم داخل عروقی ممکن است افزایش یابد.
سایر موارد احتیاط
- در افراد با کتواسیدوز دیابتی یا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 نباید مصرف شود.
- در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی پلیکیستیک یا افرادی که سابقه درمان با داروهای مهارکننده سیستم ایمنی برای بیماری کلیوی را دارند، مصرف نشود.
- مصرف مهارکنندههای SGLT-2 برای کنترل قند خون در بیماران بستری بهصورت روتین توصیه نمیشود.
- امپاگلیفلوزین 3 روز پیش از عمل جراحی بهطور موقت قطع میشود. پس از عمل جراحی، با در نظر گرفتن برطرف شدن ریسک فاکتورهای کتواسیدوز، مصرف دارو مجدداً آغاز میشود.
موارد منع مصرف قرص پگلینو
- سابقه حساسیت شدید (مانند آنژیوادم) به امپاگلیفلوزین یا هر ماده جانبی بهکاررفته در فرمولاسیون دارو
- بیماران دیالیزی
تداخلات دارویی قرص پگلینو
تداخلات رده D (نیاز به تغییر در روند دارودرمانی دارد)
- داروهای سولفونیل اوره (مانند گلیبنکلامید و گلی کلازید): امپاگلیفلوزین و داروهای همدستهی آن (داروهای مهارکننده SGLT-2)، اثر هایپوگلایسمی (افت قند خون) ناشی از داروهای سولفونیل اوره را افزایش میدهند. در صورت مصرف همزمان داروهای مهارکننده SGLT-2 و سولفونیل اورهها، باید دوز داروی سولفونیل اوره کاهش یابد و بیماران از نظر ریسک هایپوگلایسمی پایش شوند.
- انسولین: داروهای مهارکننده SGLT-2، اثر هایپوگلایسمی ناشی از انسولین را افزایش میدهند. در صورت مصرف همزمان داروهای مهارکننده SGLT-2 و انسولین، باید دوز انسولین کاهش یابد و بیماران از نظر ریسک هایپوگلایسمی پایش شوند.
نشانههای هایپوگلایسمی قرص پگلینو
سردرد، خوابآلودگی، ضعف، تحریکپذیری، گرسنگی، افزایش ضربان قلب، گیجی، لرزش، سرگیجه، تعریق و ...
مصرف قرص پگلینو در بارداری و شیردهی
از آنجایی که اطلاعات درباره مصرف امپاگلیفلوزین در دوران بارداری و ترشح آن در شیر محدود است؛ مصرف این دارو در سه ماهه دوم و سوم بارداری و دوران شیردهی توصیه نمیشود.
سؤالات پرتکرار قرص پگلینو
اگر مصرف یک دوز از پگلینو را فراموش کنم، چه باید بکنم؟
هرچه زودتر دوز فراموششده را مصرف کنید؛ اما اگر زمان مصرف دوز بعدی دارو تقریباً نزدیک است، دوز فراموششده را در نظر نگیرید و از مصرف دو دوز خودداری کنید.
در دوران مصرف پگلینو چه کارهایی نباید بکنم؟
از مصرف الکل خودداری و از بلند شدن و تغییر وضعیت ناگهانی اجتناب کنید.
چه داروهایی ممکن است بر عملکرد پگلینو تأثیر داشته باشند؟
توصیه میشود تمام داروها، مکملها و فراوردههای گیاهی مصرفی خود، بهخصوص انسولین و سایر داروهای ضددیابت را با پزشک خود در میان بگذارید.
چه مدت طول میکشد تا پگلینو اثر کند؟
مدتزمان اثرگذاری بسته به افراد مختلف، متفاوت است. بنابراین، مصرف روزانه و منظم طبق نظر پزشک اهمیت دارد.
من ۳ ماهه قرص پگلینو همراه با زیپمت ومتفورمین استفاده میکنم و حدود ۵ کیلو لاغر شدم وقند خونم هم صبح ناشتا ۱۳۰ میباشد ایا میتونم ادامه بدم یا نه چون وزنم به هیچ طریقی پائین نمیومد