زاکرل با اتصال به گیرنده خود روی سطح لنفوسیت B، این سلولها را از بین میبرد و از آسیب رساندن آنها به دستگاه عصبی مرکزی جلوگیری میکند.
نام برند: زاکرل
نام ژنریک دارو: اُکرلیزومب
شکل دارویی: محلول غلیظ تزریقی 300 میلی گرم/10 میلی لیتر
شرکت تولید کننده: سیناژن
مکانیسم اثر:
اُکرلیزومب یک آنتی بادی (پادتن) مونوکلونال (ساخته شده توسط یک رده سلولی) انسانی است. این آنتیبادی مستقیما علیه آنتیژنی به نام CD20 که بر سطح لنفوسیتهای B (نوعی از سلولهای سیستم ایمنی بدن) قرار دارد عمل میکند. به نظر میرسد لنفوسیتهای B در روند بیماری ام اس نقش داشته باشند. اُکرلیزومب با اتصال به گیرنده خود روی سطح لنفوسیت B، این سلولها را از بین میبرد و از آسیب رساندن آنها به دستگاه عصبی مرکزی جلوگیری میکند.
وجه تمایز نسبت به سایر داروها:
• تعداد دفعات تزریق کم (2 بار در سال) و در نتیجه راحتی بیشتر بیمار
• تنها داروی دارای تأییدیه برای درمان نوع پیشرونده اولیه ام اس
• ساختار شبیهتر به آنتی بادیهای ساخت بدن انسان و در نتیجه کاهش احتمال ایجاد پاسخ ایمنی در بدن بر علیه آن
موارد مصرف:
درمان ام اس پیشرونده اولیه و انواع عود کننده آن شامل Clinically Isolated Syndrome (CIS)، ام اس عود کننده- فروکشکننده و پیشرونده ثانویه
احتیاط قبل از مصرف:
قبل از شروع درمان، بیماران باید از نظر ابتلا به عفونتهای نهفته (مانند هپاتیت و سل)، در جمعیتهای پر خطر یا کشورهای دارای شیوع بالای سل (مانند کشور خودمان)، غربالگری شوند و در صورت وجود چنین عفونتهایی، با متخصص عفونی در زمینه درمان بیمار مشورت شود.
بیماران باید در صورتی که باردار هستند، قصد بارداری دارند یا در حال شیردهی هستند، قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنند.
دوز و روش مصرف:
زاکرل® به صورت ویالهای 300 میلیگرم در 10 میلیلیتری تولید میشود. این دارو باید به صورت وریدی و در مرکز درمانی برای بیمار تزریق شود.
هنگام شروع درمان با زاکرل®، در دوره اول 300 میلیگرم از دارو در روز اول و سپس 300 میلیگرم دو هفته بعد برای بیمار تزریق میشود. در دورههای بعد، دوز 600 میلیگرم از دارو هر 6 ماه یکبار تزریق میشود.
عوارض جانبی:
مثل همه داروها، این دارو نیز ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد عوارض جانبی شود. از جمله عوارض جانبی شایع این دارو میتوان به عفونت پوستی، کاهش ایمونوگلوبولینهای سرم، کاهش نوتروفیلها، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، واکنشهای مربوط به انفوزیون و عفونت اشاره کرد.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
هشدارها و احتیاطات:
• مصرف اُکرلیزومب قبل یا بعد از سایر داروهایی که باعث تضعیف سیستم ایمنی میشوند ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.
• لکوآنسفالوپاتی چند کانونی پیشرونده (PML) نوعی عفونت مغزی جدی است که به صورت نادر در برخی مصرف کنندگان داروی اُکرلیزومب گزارش شده است.
• مصرف اُکرلیزومب ممکن است باعث کاهش برخی از انواع ایمونوگلوبولینها (پادتنهای ساخت سیستم ایمنی بدن) در خون شود.
• پزشک برای بررسی سطح ایمونوگلوبولین خون شما آزمایش خون انجام می دهد.
• واکنشهای حین تزریق ممکن است در هنگام تزریق اُکرلیزومب یا تا مدتی پس از آن رخ دهد که علائم آن عبارتند از: خارش، بثورات جلدی، کهیر، قرمزی، سوزش یا خارش گلو، سرفه، خسخس، تنگینفس، ادم حنجره یا حلق، گرگرفتگی، افت فشار خون، تب، خستگی، سردرد، سرگیجه، تهوع، افزایش ضربان قلب و غش کردن.
شرایط نگهداری :
• داروی زاکرل® باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد (در یخچال) نگهداری و از یخزدگی محافظت شود.
• دارو باید در جعبه اصلی و دور از نور نگهداری شود.
• دارو باید قبل از مصرف رقیق و بلافاصله تزریق شود. در صورت لزوم، داروی رقیقشده تا 8 ساعت در دمای اتاق و تا 24 ساعت در یخچال قابل نگهداری است. پس از این زمان، دارو قابل استفاده نیست و باید دور ریخته شود.
• از مصرف داروی زاکرل® تاریخ گذشته خودداری شود.
• دارو دور از دید و دسترس اطفال نگهداری شود.
سلام، من اولین مرحله دارو زاکرل را تزریق کردم، خیییییلی بدشده حالم، سرگیجه و عدم تعادل دارم اصلا مشکل نداشتم 13ساله فقط دو مورد حمله داشتم که با کورتون رفع شد، ولی از روزی که زاکرل را تزریق کردم حال طبیعی ندارم، میترسم خیلی، باید چیکار کنم؟ لطفا بهم پیام بدید و راهنماییم کنید، از اصفهان هستم و بیمار دکتر اشتری هستم
باید عوارض دارو نسبت به اثربخشی مقایسه شود. در صورتی که عوارض قابل تحمل نیست با مشورت پزشک دارو را تغییر دهید
اگر عفونت گوش داشته باشی وزاکرال رو بزنی چه اتفاقی می یفته
ممکن است عفونت تشدید شود. در صورت وجود هر نوع بیماری میکروبی یا ویروسی مصرف این دارو تا بهبودی کامل ممنوع است