هنگامیکه دچار مشکلات عاطفی میشویم ، از نظر مالی به بحران بر میخوریم ، با همسرمان دچار اختلاف میشویم، با والدین یا فرزندانمان تفاهم لازم رانداریم.
دکتر مروارید عالیشاه (متخصص اعصاب روان)
گاهی اوقات همه ما در طول زندگی این تجربه را داشتیم که این جمله را با خودمان تکرار کنیم یا به دیگری بگوییم ؛ [ اینکه هیچی شادم نمیکنه ]
مثال: هنگامیکه دچار مشکلات عاطفی میشویم، از نظر مالی به بحران بر میخوریم، با همسرمان دچار اختلاف میشویم، با والدین یا فرزندانمان تفاهم لازم رانداریم.
اگر این تجربه گذرا باشد و موجب ناراحتی فرد یا افت کارکرد یا اختلال در تعامل با دیگری نشوند و علائم همراهی نداشته باشند، میشود گفت با حمایت خانواده و یا یک دوست و نیز با راه های انطباقی انتخابی فرد قابل حل است.
ولی اگر عدم احساس شادی با هریک از علائم دیگری مانند عدم لذت از زندگی به طور کلی، افسردگی، بیخوابی یا پرخوابی، افزایش یا کاهش اشتها، کاهش انرژی، افکار مرتبط با مرگ، آرزوی مردن یا خودکشی، کندی حرکات بدنی یا بیقراری، پرخاشگری، عدم توانایی تصمیم گیری و تمرکز کردن و سایر علائم روانپزشکی مثل اضطراب، دلشوره، تپش قلب، بدبینی، سواس، گوشه گیری و ...همراه باشد به طوریکه توسط دیگران مشهود باشد و موجب ناراحتی فرد یا افت کارکرد و یا اختلال در تعامل فرد با دیگران باشد پاتولوژیک یا بیمارگون محسوب میشود و نیازمند مراجعه به پزشک متخصص اعصاب و روان میباشد.
اینکه فرد حس شادی را در خود گم کند و جمله بالا را با خود تکرار کند به عوامل مختلفی بستگی دارد که بسته به این عوامل پیش آگهی یا سیر فرد را مشخص می کنند. از جمله این عوامل موارد زیر هستند:
۱-وراثت( سابقه خانوادگی )
۲-حمایت خانواده
۳-سرشت خود فرد
۴-مکانیسم های دفاعی فرد
۵-تعادل مواد شیمیایی موجود در مغز
۶-بافت فرهنگی جامعه
۷-مصرف مواد در فرد
۸-بیماریهای جسمی همراه
۹-داروهای مصرفی
۱۰-ساختار مغز
۱۱-سبک تربیتی والدین در کودکی
۱۲-حوادث تلخ دوران کودکی
۱۳-سابقه سوءاستفاده در کودکی
۱۴-تعامل والدین باهم
۱۵-حوادث تلخ زندگی اخیر یا گذشته
۱۶-مشکلات ارتباطی با اعضای خانواده،همسر یا دوستان و اقوام
۱۷-سطح تحصیلات
۱۸-نژاد
۱۹-اعتقادات مذهبی و درجه ایمان
۲۰-سطح اجتماعی اقتصادی
۲۱-مشکلات مالی
۲۲-بیماری روانپزشکی همراه
میبینید با دیدی گسترده به این جمله و انتخاب راه حل مناسب [ از جمله مرتفع ساختن علت درصورت امکان یا دارودرمانی یا روان درمانی ] می توانیم به بهبود کیفیت زندگی کمک کنیم.
فراموش نکنیم با دانش و بینش میتوان مسیر زندگی را تغییر داد...