تیزانیدین
تیزانیدین دارویی متعلق به دسته ی داروهای شل کننده های عضلانی می باشد. داروهای شل کننده ی عضلانی جهت پیشگیری و کاهش گرفتگی و انقباضات شدید عضلات تجویز میگردند.
انقباضات متناوب عضلانی (اسپاستیسیتی)زمانی اتفاق می افتد که عضلات انقباض شدیدی داشته باشند. در این حالت عضله دچار سفتی می گردد به نحوی که حرکت و کار با آن دچار مشکل میشود و فرد احساس درد و ناراحتی می نماید.
بدین جهت تیزانیدین برای تسکین انقباضات طولانی و متناوب ناشی از بیماری هایی از جمله ام اس و ضربه و آسیب هایی به سر و پشت که منجر به عوارض عضلانی طولانیمدت میگردد (مانند ضایعات نخاعی )،تجویز میشود.
تیزانیدین با اثر بر روی اعصاب مغزی و نخاعی به شل شدن عضلات و برطرف شدن درد و ناراحتی کمک می نماید.
پیش از شروع مصرف تیزانیدین
-در صورت سابقه ی اختلال کبدی یا کلیوی پزشک خود را در جریان قرار دهید.
-در صورت بارداری یا شیردهی حتما پزشک را مطلع نمایید.
-لیست داروها و فراورده های مکمل گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک یا داروساز قرار دهید.
-در صورت سابقه ی حساسیت به این دارو یا هر داروی دیگر پزشک و داروساز خود را در جریان قرار دهید.
نحوه ی صحیح مصرف تیزانیدین
-معمولا در ابتدا پزشک درمان را با مقدار کمتری از دارو آغاز می نماید (معمولا دو میلی گرم روزانه)و سپس به تدریج مقدار مصرف روزانه را به فاصله هر سه چهار روز افزایش می دهد. این کار به پزشک کمک می نماید تا دوز مناسب تیزانیدین برای شرایط شما را بهتر و دقیق تر به دست آورد و همچنین احتمال بروز عوارض ناخواسته داروها را کاهش دهد. لذا مصرف دارو را دقیقا طبق توضیحات پزشک انجام دهید.
-قرص تیزانیدین دوره ی اثرگذاری کوتاهی دارد به همین دلیل ممکن است نیاز به مصرف دارو در سه الی چهار نوبت در روز داشته باشید.
-قرص را به صورت کامل همراه یک لیوان آب قبل یا پس از غذا میل کنید.
-مصرف تیزانیدین را تا زمانی که پزشک صلاح می داند ادامه دهید.ترجیحاً دارو را در زمان مشخصی از شبانه روز مصرف نمایید تا با مصرف منظم از فراموشی جلوگیری نموده و اثرات مطلوب دارو را زودتر مشاهده نمایید.
-در صورت فراموشی یک نوبت مصرف تیزانیدین به محض یادآوری دارو را مصرف نمایید مگر اینکه نوبت بعدی فرا رسیده باشد در این صورت نوبت فرارسیده را مصرف نموده و از مصرف نوبت فراموش شده خودداری نمایید.
توصیه ها
-در مدت درمان با این دارو لازم است تحت نظر پزشک باشید و به صورت دوره ای و منظم روند بهبودی مورد بررسی قرار گیرد. پزشک برای شما آزمایشات خون در فواصل مشخص درخواست خواهد نمود تا وضعیت عملکرد کبدی شما در مدت درمان با این دارو تحت نظر قرار گیرد.
-مصرف تیزانیدین خواب آلودگی به همراه دارد که می تواند بر روی واکنش های شما موثر باشد. لذا از رانندگی و کار با ابزار هایی که نیاز به دقت و تمرکز دارند در زمانی که اثرات دارو باقیست، خودداری نمایید.
-مصرف فراورده های الکلی در مدت درمان با تیزانیدین احتمال بروز عوارض جانبی این دارو از جمله خواب آوری و سرگیجه را افزایش می دهد.
-عموماً دوره ی درمان با این دارو طولانی می باشد. لذا مصرف دارو را تا زمانی که پزشک تجویز نموده ادامه دهید و از قطع ناگهانی مصرف آن بپرهیزید زیرا این کار می تواند عوارض و مشکلاتی در بر داشته باشد. لازم است قطع دارو تنها زیر نظر پزشک و به صورت تدریجی صورت گیرد.
-در صورتی که قرار است خدمات دندانپزشکی دریافت نمایید، حتما دندان پزشک خود را در جریان مصرف تیزانیدین قرار دهید.
عوارض ناخواسته دارویی تیزانیدین
-احساس خواب آلودگی، گیجی، خستگی و ضعف پس از مصرف این دارو، طبیعی میباشد. در صورت بروز این علائم از رانندگی و کار با ابزار هایی که نیاز به دقت بیشتری دارند خودداری نمایید.
-در صورت احساس تهوع و سوءهاضمه، مصرف وعده های غذایی سبک و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه میتواند کمککننده باشد.
-در صورت احساس سبکی سر (خصوصا در زمان برخاستن)سعی کنید تا جای ممکن برای تغییر وضعیت از حالت خوابیده به نشسته و ایستاده حرکات خود را به آرامی انجام دهید.همچنین هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها احتیاط بیشتری نمایید.
-در صورت مشاهده اختلال در خواب، با پزشک خود صحبت نمایید.
-در مواردی نادر در مدت درمان با این دارو عوارض کبدی مشاهده گردیده است که در صورت انجام آزمایشات بالینی تحت نظر پزشک جای نگرانی نیست.با این حال در صورت بروز علائمی همچون تهوع بدون علت، کاهش ناگهانی وزن و خستگی شدید و تیرگی و کاهش حجم ادرا حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید.
ضد اسپاسم (ترکیب آدرنرژیک، آگونیست گیرنده 2α).
درمان علامتی اسپاستیسیتی همراه با مولتیپل اسکلروزیس ویا ضایعات نخاعی.
این دارو به عنوان آگونیست گیرنده 2α، در سطح اسپینال و سوپرااسپینال عمل کرده و سبب مهار اینتر نورون های تحریکی و در نتیجه کاهش اسپاسم عضلات می شود.
دارو پیرو تجویز خوراکی به خوبی از دستگاه گوارش جذب می شود. نیمه عمر دارو حدود 12 ساعت است و به میزان 30% به پروتئین های پلاسما متصل می شود. تیزانیدین به طور وسیعی تحت متابولیسم عبور اول کبدی قرار می گیرد (مسیر آنزیمی سیتوکروم P450 بویژه CYP1A2). نیمه عمر دارو 4-2 ساعت است.
عوارض شایع (%10<):
قلبی عروقی: افت فشارخون
سیستم اعصاب مرکزی: خواب آلودگی، سرگیجه
گوارشی: خشکی دهان
عصبی عضلانی و اسکلتی: سستی
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
قلبی عروقی: برادی کاردی
سیستم اعصاب مرکزی: عصبانیت، اختلال تکلم، هذیان، توهم بینایی
گوارشی: یبوست، استفراغ
ادرای تناسلی: عفونت مجاری ادراری، تکرر ادرار
کبدی: اختلال عملکرد کبدی
عفونی: عفونت
عصبی، عضلانی و اسکلتی: دیس کینزی
چشمی: تاری دید
تنفسی: علایم شبه آنفولانزا، فارنژیت، رینیت
سایر عوارض (درصد نامشخص):
سیستم اعصاب مرکزی: علایم ترک دارو، وضعیت بیهوشی
واکنش ازدیاد حساسیت: واکنش ازدیاد حساسیت
*مشخصات کلی تداخلات:
- سوبسترای CYP1A2
- تشدید اثرات تضعیفکننده CNS
- تشدید اثرات کاهنده فشارخون
- تداخل با اثر آنالوگهای نوراپی نفرین رادیو نشان شده
تداخلات رده X (پرهیز):
آزلاستین (نازال)، برومپریدول، سیپروفلوکساسین (سیستمیک)، مهارکنندههای قوی CYP1A2، فکسینیدازول، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، تالیدومید
کاهش اثرات داروها توسط تیزانیدین:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات تیزانیدین توسط داروها:
بروکلی، برومپریدول، ماریجوانا (شاهدانه)، القاکنندههای متوسط CYP1A2، میرتازاپین، تنباکو (دود کردن)، داروهای ضدافسردگی سه حلقهای
افزایش اثرات داروها توسط تیزانیدین:
الکل (اتیل)، آمیفوستین، مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین، داروهای ضد سایکوز (نسل دوم [آتیپیکال])، آزلاستین (نازال)، بتابلاکرها، بلونانسرین، عوامل ایجادکننده برادیکاردی، برکسانولون، برومپریدول، بوپرنورفین، سریتینیب، داروهای تضعیفکننده CNS، دولوکستین، فکسینیدازول فلونیترازپام، داروهای کاهنده کاهش فشارخون، ایوابرادین، لاکوزامید، فرآوردههای حاوی لوودوپا، لیزینوپریل، متوتریمپرازین، متیروسین، نیتروپروسید، آگونیست های اپیوئید، اورفنادرین، اکسی کدون، پارالدهید، فولکودین، پیریبدیل، پرامیپکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سیپونیمود، سوورکسانت، تالیدومید، زولپیدم
افزایش اثرات تیزانیدین توسط داروها:
آلفوزوسین، آلیزاپرید، آمیودارون، آمی سولپیرید (خوراکی)، باربیتورات ها، بن پریدول، بتابلاکر ها، داروهای کاهنده فشارخون، بریمونیدین (موضعی)، بروموپرید، برومپریدول، کانابیدیول، ماریجوانا (شاهدانه)، کلرمتیازول، کلرفنسین کاربامات، سیپروفلوکساسین (سیستمیک)، مهارکنندههای ضعیف، متوسط و قوی CYP1A2، دیازوکسید، دایمتیندن (موضعی)، دوکسیلامین، درونابینول، دروپریدول، اسکتامین، گیاهان (با خاصیت کاهنده فشارخون)، هیدروکسی زین، گیاه کاوا، لمبورکسانت، لیسورید، لوفکسیدین، لورمتازپام، منیزیم سولفات، متوتریمپرازین، میدودرین، مینوسیکلین (سیستمیک)، مولسیدومین، نابیلون، نفتوپیدیل، نیسرگولین، نیکوراندیل، اوبینوتوزومب، اوکسوممازین، پنتوکسی فیلین، پرامپانل، مهارکنندههای فسفودی استراز 5، آنالوگهای پروستاسیکلین، کیناگولید، روفینامید، روکسولیتینیب، سدیم اکسیبات، تریلیپرسین، تتراهیدروکانابینول، تتراهیدروکانابینول وکانابیدیول، توفاسیتینیب، تریمپرازین
تداخلات با غذا:
اشکال دارویی قرص و کپسول در صورت مصرف با غذا، همسنگ زیستی (bioequivalent)نخواهند بود. مصرف غذا، زمان رسیدن به حداکثر غلظت و مقدار جذب را در هر دو فرم قرص و کپسول افزایش میدهد.
اگرچه حداکثر غلظت تیزانیدین هنگامی حاصل میشود که با غذا تجویز گردد به نحوی که تا 30 درصد در فرم قرص افزایش مییابد اما در فرم کپسول تحت این شرایط حدود 20 درصد کاهش مییابد. تحت شرایط مصرف با غذا، فراهمی زیستی کپسول نسبت به قرص 80% است.
راهکار: با روندی ثابت نسبت به غذا مصرف شود. (همیشه با غذا یا همیشه بدون غذا)
الف) با توجه به اینکه این دارو سبب خواب آلودگی می شود لذا باید بیمار از انجام کارهایی که نیاز به هشیاری دارد (نظیر رانندگی و یا کار با دستگاه) اجتناب کند.
ب) مصرف این دارو در بیماران با نارسایی کبدی شدید کنترااندیکه است.
کاریسوپرودول | کلرزوکسازون | سیکلوبنزاپرین |
متاکسالون | متوکاربامول | ایبوپروفن+متوکاربامول |
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|---|---|---|---|---|
11500 |
|
||||
05635 |
|
سلام من دو ماهه یکی صبح یکی ظهر یکی شب تیزاینیدین مصرف میکنم خیلی لاغر شدم وگوشت بدنم شل شده آیا به خاطر خوردن این قرصه
با سلام. پائین کتف منوگرفتگی شدید عضلانی داشت که با تیزانیدین درست شد. ظاهرا ضد کرفتگی و شل کننده عثله هست ولی کل بدنم را رخوت و سستی گرفت و از آن به بعد فقط شبها خوردم تا مشگلی پیش نیاید. بعد از حدود ده روز هم قطع دارو کردم و مشگلی هم برایم پیش نیامد.
سلام من به دلیل درد کمر و شکم ناشی از پوزیشن بد و قوز کرذن طولانی مدت این دارو رو دکترم نصف قرص شبانه واسم تجویز کردن بعد از مصرف دردم بهتر میشه و خواب الود میشم ولی یعد از دو ساعت از خواب بیدار میشم حالت بی قراری دارم و ناحیه شکمم درد داره چکار باید بکنم؟
سلام.بنده دردکمرداشتم دکتربرام شبی یک عددتیزانیدین تجویزکرده.البته داروی اعصاب رهاکین۵۰۰.الانزاپین .پوکساکیم.وکیدنیوم سی.فاموتدین.مصرف میکنم.صبح بسختی ازخواب بیدارمیشم.والبته باسردردوسرگیجه.وگرفتگی پشت سردارم. لطفاراهنمایی کنید. باتشکر
با سلام من درد گردن و کتف داشتم رفتم دکتر قرص تیزانیدین 4 بمن دادهر شب نصف آن را استفاده دردم خوب شد هر وقت این قرص را خوردم چند دقیقه بعد خواب شدید منو میگرفت. من همیشه صبح ها تا ساعت 11خواب بودم و نمی تونستم بیدار بشم ولی از روزی که این قرص را مصرف میکنم صبح زود ساعت 6یا 7صبح خود بخود بیدار میشم و دیگه خوابم نمیگیره ، حال یه سوال من دیگه درد ندارم آیا میشه این دارو را برای خواب و بیدار شدن به وقت مصرف کنم عوارضی نداره لطفاً پزشکان محترم راهنمایی لازم را
سلام من بخاطر درد شدید در ستون فقراتم بعلت بیرون زدگی دیسک ،دو سه روزه که دارم از این قرص استفاده میکنم،تقریبا یکساعت بعد از مصرف بشدددت خوابم میگیره و حتی به زور میتونم حرف بزنم همش خوابای آشفته میبینم و دهنم کاملا خشک میشه میخوام ببینم خوابای استرس زا و آشفته که میبینم بخاطر این قرصه؟
سلام من متادون مصرف میکنم میخوام با ای قرص ترک کنم ایا میشه هرچیم میخورم تاثیری نمیبینم
سلام من سی سالم دیسک گردن و کمر و تنگی کانال کمر و چسبندگی مچ دست خفیف دارم الان سه ماه است سیاتیکم التهاب پیدا کرده ودو پیام را درگیر کرده است درد خیلی شدیدی دارم آنزیم کبدم کم و قندم 260 است دکتر برایم شبانه روز ۳ عدد از این قرص تجویز کرده بخاطر درد شدید خودم روزی چهار نوبت و هر نوبت دو عدد تیزانیدین۴ مصرف میکنم میدانم که خطری دارد ولی درد شدید و مریضی یکی دوتا نیست چیکار باید بکنم لطفا جواب بدهید
بادرووخسته نباشیدخدمت دوستان وپزشکان محترم بنده چند سال به علت کار سنگین دیسک ۴و۵ بیرونزدگی داردودرد شدیدرگ عصب سیاتیک تیزایندینوروزی نصف وآمپول متیل پردنیزولون استات هفته ای یکی بنظرشمامناسبه چون تغیری حاصل نشده وخشکی شدید دهان دارم سپاس...
من بعدازسیاتیگم درمان شدم درد ندارم فقط در بیرون جاهای نا هموار عدم تعادل دارم تو خونه متگلی ندارم دکتر برام تیزانوور وگایاپتین نوشته خیلی منو گیچ میکنه با این دارو عدم تعادلم خوب میشه ممنون جواب بدیند
سلام من درحال ترک هستم ویکتور برام تیزانوو وتراکوپین وگابابنتین والفن ایکس تجویز کرده آیا مثبت داره
سلام من ارتروز شدید گردن دارم دکتر شبی ۱ عدد برام تجویز کرده کبدم گرید۲ هست آیا مصرف رو ادامه بدم یا نه ایا اسیب میزنه؟؟؟ ممنون.
ایا مصرف تیزانوور ۴ شبی نصف قرص موجب خونریزی دستگاه گوارش میشودیا نه؟
سلام من بیرون زدگی شدید دیسک کمر دارم.. دکتر برام این دارو رو نوشته.. مگه این دارو شل کننده عضله نیست.. ازش استفاده کنم وضعیتم بدتر نمیشه؟
سلام به دلیل دیسک گردن الان ۴ روزه با دستور پزشک مصرف این قرص رو شروع کردم. الان دو شبه نمیتونم بخوابم و اگه یک ساعت هم خوابم ببره همش خواب میبینم. بنظرتون ادامه بدم این علائم از بین میره یا قطع کنم مصرفش رو؟ ممنون
سلام. بعلت دیسک گردن.دکتر این دارو رو تجویز کرده برام . بعد خوردن این دارو تپش قلب دارم. آیا طبیعی ه؟
سلام.ایا قرص متو کاربامول بهتره یا تیزانیدین. من ۱۵ روزه کمرم درد میکنه دیسک پنج من خرابه.حالا نه شب خواب دارم نه روز .انواع قرص رو امتحان کردم اصلا دردش ساکت نمیشه. باکلوفن.متوکاربامول.گاباپنتین.ناپروکسن.الفن ایکس.سلکسیب.ولی خوب نمیشه.من رو راهنمایی کنید.دکتر هم میرم همین قرص ها رو داده
به علت جابجا کردن غیر اصولی وسایل منزل ،دچار گرفتگی و درد ناحیه پایین کمر شدم.چون دوستم ،از مصرف دارو (به علت اسپاسم شدید) خیلی راضی بودند،من هم گرفتم. اگر نخوام طولانی مصرف کنم،چه دوزی رو پیشنهاد میکنید؟البته دوبار شیاف دیکلو فناک استفاده کرده ام،بهترم اما کامل خوب نشده ام.با سپاس .
سلام. چون این دارو بسیار خواب اور هست، اینطور توصیه میشه که شبی یک عدد یا حتی نصف قرص تا زمان بهبودی کامل استفاده بشه. از قرص ویتامین ب۱ سیصد میلیگرمی هم حتما حداقل تا یک هفته استفاده کنید.
با سلام حدود یکماه دکتر برای کمر دردم این دارو را روزی دو بار هر باری یک چهارم تجویز کرده ولی من سنک کلیه دارم ودکتر هم میدونه به نظر شما ضرر نداره ممنون از راهنمایی
من به خاطر افتادن و آسیب دیدن زانوم دکتر این دارو رو بهم داد ولی من دارو های دیگه مثل امی تریپتیلین 25و دومپریدون10 و لانسوپرازول30 و پنتوپرازول40 را مصرف می کنم مصرف همزمان این دارو ها مشکلی ایجاد نمیکند
سلام من دچار سردرد وتهوع شدم چکار باید بکنم اصلا تعادل ندارم
مدتی است دست هام درد میکنه و دیسک گردن دارم. دکتر برام تیزانیدین تجویز کرده. افسردگی هم دارم و داروی اعصاب (سیتالوپرام و نورتریپتیلین) مصرف میکنم. با خواندن عوارض دارو به نظر شما چکار کنم. آیا بهتر نیست به جاش متوکاربامول بخورم یا با طب سوزنی گرفتگی عضلات را درمان کنم. اگه راه کم خطرتری هست راهنمایی کنید. ممنون
طبق تجویز پزشک عمل کنید. نگران عوارض دارو نباشید.
سلام من دچار التهاب دیسک L5-S1 شدم دکتر برام هر۱۲ ساعت نصف قرص تیزانیدین را تجویز کرده،به نظرتون برام مشکل ایجاد میکنه یا نه؟
مشکلی ایجاد نمی کند.
با سلام به دلیل آسیب دیدگی ورزش واترپلو دچار آسیب از ناحیه ی کتف شدم به صورتی که دو هفته است خواب راحتی ندارم با تجویز هم تیمی هام این دارو را خریدم .الان با خواندن این همه عوارض پشیمون شدم به نظرتون چکارکنم
سلام من بچه شیر میدم دکتر برای کمردردم تیزانیدین شبی نصفه برام تجویز کرده، ایرادی نداره بخورم؟
مشخص نیست که تیزانیدن وارد شیر مادر می شود یا نه. اگر پزشک برای شما این دارو را تجویز کرده مصرف کنید و در صورت بهبودی قطع کنید.
سلامخسته نباشیدد دختر من دو سالشه و دکتر کاردرمانش این دارو رو براش تجویز کرده. روزی یک چهارم. ولی من خیلی میترسم که به کبدش آسیب برسونه...ب نظرتون مشکلی پیش نمیاد؟؟
به نظرم برای کودک دو ساله مناسب نیست. با پزشک در این خصوص مشورت کنید.
سلام مدت چها ماه این دارو را استفاده می کنم اول نصف بعد قصد جراحی عصب سه قلو داشتم به تجویز پزشک صبح یکی وشب نصف که حالم بدشد ومقدار دارو را به نصف برگرداندم عمل هم منصرف شدم الان یکماهی روزی یکی میخورم به علت نبود دو روزه دارو نصف کردم ۴ تادونه بیشتر ندارم میشه یک روز در میان بعد دوز میان تا چهار روز در میان روزی نصف دارو را قطع کنم
ممکن است با قطع دارو علائم بیماری مجددا برگردد. به نظرم با پزشک مشورت کنید. به هر حال اگر دارو را نیاز داشته باشید تهیه آن غیر ممکن نیست.
سلام وقت بخیر من چند یال دیسک کمر دارم مهرهای 4,5درگیر هست خیلی درد دارم دکتر این قرص برام تحویز کرده میخواستم بدون میخوام باردار بشم این دارو مشکل ایجاد نمیکنه
سلام و احترام.این دارو بطور مقطعی استفاده میشود و نه در درازمدت...برای اقدام به بارداری مشکلی ندارد.اما نباید در طی بارداری مصرف شود..ضمنا چون بارداری،فی نفسه باعث فشار زیادی روی ستون فقرات میگردد،شما قبل از باردار شدن،ابتدا باید تکلیف کمر خود را مشخص کنید.