استرپتومایسین

داروهای ضد باکتری

دریافت اپلیکیشن دارویاب در کدام داروخانه موجود است؟
  • اطلاعات دارویی
  • مقدار مصرف
  • مصرف در بارداری
  • اشکال دارویی

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف استرپتومایسین

این دارو همراه با سایر داروهای ضد سل، در درمان مصرف می شود. همچنین در درمان بروسلوز ( همراه با دوکسی سیکلین )، گرانولوما اینگوئینال ، طاعون و تولارمی مصرف می شود.

مکانیسم اثر استرپتومایسین

استرپتومایسین یک آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزیدی است که مانند سایر داروهای این گروه با عبور فعال ازغشای باکتری مانع بیوسنتز پروتیئن توسط ریبوزوم ها می شود.

فارماکوکینتیک استرپتومایسین

آمینوگلیکوزیدها از راه گوارش جذب نمی شوند. البته در صورت زخم گوراش یا التهاب روده مقادیری از دارو جذب می شود. آمینوگلیکوزیدها بصورت تزریق عضلانی یا وریدی مصرف می شود.
جذب این داروها پس از تزریق عضلانی سریع و کامل است. آمینوگلکوزیدها از راه پوست هم جذب می شوند. پس از جذب در اغلب بافت ها و مایعات بدن منتشر می شوند و بیشترین غلظت را در ادرار دارند. غلظت سرمی این داروها نیم الی یک و نیم ساعت پس از تزریق عضلانی و ۱۵ الی ۳۰ دقیقه پس از تزریق وریدی به حداکثر خود می رسد. دفع آمینوگلیکوزیدها عمدتا کلیوی است و در صورت وجود عیب کار کلیه ممکن است در بدن تجمع یابند.
نیمه عمر آمینوگلیکوزیدها ۲ الی ۴ ساعت است که در صورت عیب کار کلیه ممکن است تا ۱۰۰ ساعت نیز افزایش یابد.

منع مصرف استرپتومایسین

این دارو در صورت ابتلای بیمار به میاستنی گراو نباید مصرف شود.

عوارض جانبی استرپتومایسین

*
سایر عوارض (درصد نامشخص):
قلبی عروقی: افت فشارخون
سیستم اعصاب مرکزی: تب دارویی، مورمور شدن صورت، سردرد، سمیت عصبی
پوستی: درماتیت اکسفولیاتیو، راش پوستی، کهیر
گوارشی: تهوع، استفراغ
ادراری تناسلی: آزوتمی (تشکیل فرآورده های زايد نیتروژن در خون)، سمیت کلیوی
هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح ائوزینوفیل خون، آنمی همولیتیک، لکوپنی، پان سیتوپنی (کاهش تمام سلول های خون)، ترومبوسیتوپنی
ازدیاد حساسیت: آنافیلاکسی، آنژیوادم
عصبی، عضلانی و اسکلتی: درد مفاصل، لرزش، ضعف
چشمی: تنبلی چشم
گوشی: سمیت شنوایی، سمیت گوشی وستیبولار
تنفسی: تنگی نفس

تداخلات دارویی استرپتومایسین

در صورت مصرف همزمان سفالوسپورین ها ( به ویژیه سفالوتین )، آمفوتریسین، سیکلوسپورین وداروهای سیتوتوکسیک، خطر بروز مسمومیت کلیوی ( واحتمالاً مسمومیت گوشی ) افزایش می یابد. مصرف همزمان استرپتومایسین با نئوستیگمین و پیریدوستیگمین ، اثر این داروهای کولینرژیک را کاهش می دهد. مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای مسدد عصب – عضله ممکن است موجب ضعف بیشتر عضلات اسکلتی، ضعف تنفس وحتی آپنه شود. خطر بروز مسمومیت گوشی در صورت مصرف همزمان استرپتومایسین با داروهای صدرگروه لوپ ممکن است افزایش یابد. از مصرف همزمان این دارو با کاپرئومایسین باید خوداری کرد، زیرا خطر بروز مسمومیت گوشی و کلیوی وانسداد عصب – عضله ممکن است افزایش یابد .

هشدار ها استرپتومایسین

فاصله زمانی بین دفعات مصرف دارو در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه باید افزایش یابد.

توصیه های دارویی استرپتومایسین

1- دوره درمان سل ممکن است 1-2 سال یا حتی بیشتر طول بکشد. با وجود این ، در صورت بروزعلایم مسمومیت با این دارو، مصرف آن باید قطع شود.
2- محل تزریق دارو در هر بار تزریق باید عوض شود. تزریق غلظت های بیش از 500mg/ml توصیه نمی شود.

دارو های هم گروه استرپتومایسین

آمیکاسین جنتامایسین کانامایسین
نئومایسین توبرامایسین
گروه D

استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است

کد ژنریک نام شکل دارویی پرخطر دما حیاتی برچسب هشدار بالا
01173

محمدملکی (1402/1/19)

سلام من یک هفته هست امپول ۱گرمی اسپانیایی برای تب مالت تزریق میکردم الان دودفعه است که امپول هندی تزریق کردم.بعدازتزریق تمام بدنم کهیرزده وخارش چشم پیداکردم عوارض امپول هندی یانه؟؟؟

دکتر سمانه شبان - داروساز (1402/1/19)

سلام، اگر داروی جدید دیگری مصرف نکردین و آمپول هندی تنها داروی جدید بوده، نشون دهنده حساسیت به این آمپول هست. نباید امپول این شرکت رو تجویز کنین دیگه.

جوادمنیری (1401/8/6)

سلام خسته نباشین .از خراسان شمالی مزاحمتون میشم ،حدود یه هفتست تب مالت گرفتم، دکتر برام ۲۰ عدد استر پتومایسین تجویز کرده ،متاسفانه تو استان خودمون ،حتی مشهد گیرم نیومد،از کجا میتونم تهیه کنم.هزینش چقدره.ممنون

دکتر زهرا طاهری - پزشک عمومی. (1401/8/6)

سلام و ادب.از قیمتش اطلاع ندارم.اما با ۱۹۰ یا ۱۴۹۰(از طریق تلفن ثابت)،تماسبگیرید و از قسمت داروهای خاص و کمیاب،جویابشوید..

جلیل رحیمی (1401/4/10)

سلام بنده حدود بیست روز تب مالت گرفتم پزشک ریفامبین وکوتریموکسازول شش عدد آمپول جنتامایسین نوشته آمپولها رازده ام حدود چهار روز ازطول درمانم گذشته آیا میتونم آمپول آسترپتومایسین هم دوباره در طول درمان بزنم عوارضی ندارد ک

دکتر محسن صنیعی - داروساز، مدیر وب سایت دارویاب (1401/4/13)

فقط طبق دستور پزشک عمل کنید و دوره درمان را کامل کنید.

مجتبی رضائی (1398/7/4)

باسلام بنده برای درمان تب مالت ۲۵ عدد از آمپول استرپتومایسین ۱گرمی ساخت هند و اسپانیا در مدت یک ماه استفاده کردم و هیچ نتیجه ای نگرفتم دردم بیشتر شد و کمتر نه...!!!!

چنانچه در خصوص "استرپتومایسین" سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

Click to Change image

آگهی های عمومی

گلوتریو کلسیم پلاس ابوریحان فاراموکس شیاف ایبوپروفن مصرف درست آنتی بیوتیک شربت نوسکاف اپلیشکن اندرورید و آی او اس دارویاب-app drug info