تتراسیکلین

داروهای ضد باکتری

دریافت اپلیکیشن دارویاب در کدام داروخانه موجود است؟
  • اطلاعات دارویی
  • مقدار مصرف
  • مصرف در بارداری
  • اشکال دارویی

تتراسایکلین خوراکی 
‎تتراسایکلین یک داروی آنتی بیوتیک است که جهت درمان برخی عفونت های باکتریایی توسط پزشک تجویز می شود.
‎این دارو در درمان عفونت های مربوط به قفسه ی سینه، دهان، دستگاه تناسلی و عفونت های ناشی از بعضی گزش ها و گاز گرفتگی حیوانات استفاده می شود.
‎تتراسایکلین همچنین گاهی جهت درمان ناراحتی های پوستی مزمن مانند آکنه (جوش های چرکی) و رزاسه (جوش های قرمز) تجویز می شود.

 

‎پیش از مصرف تتراسایکلین 
‎-در صورتی که باردار یا شیرده می باشید، مصرف این دارو برای شما مجاز نمی باشد.
‎-مصرف این دارو برای کودکان زیر ۱۲ سال عوارض دندانی و شنوایی در پی دارد که می توانند برگشت ناپذیر باشند.
‎-در صورتی که سابقه ی نقص عملکرد کبدی و کلیوی را دارید حتما پیش از شروع این دارو پزشک خود را مطلع نمایید.
‎-در صورتی که مبتلا به بیماری های التهابی نظیر لوپوس یا بیماری های عضلانی مانند میاستنی گراویس می باشید، مصرف این دارو ممکن است موجب تشدید علائم بیماری شما گردد.
‎-بدلیل این که تتراسایکلین با بسیاری از داروها می تواند تداخل ایجاد نماید، لذا پیش از مصرف هرگونه دارو، فرآورده مکمل یا گیاهی حتما با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
‎-در صورت سابقه ی حساسیت به تتراسایکلین یا سایر داروهای آنتی بیوتیک، پزشک خود را مطلع نمایید.

 

‎نحوه مصرف تتراسایکلین 
مقاومت میکروبی یکی از مشکلات جهانی می باشد که با سرعت زیادی رو به افزایش است ودر صورتی که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک ها در دنیا ادامه یابد با مشکلات تهدید کننده ی حیات مواجه خواهیم شد.زماني كه اين داروها بدون تجويزپزشك ، با مقدار نامناسب يا طول درمان نامناسب مصرف شوند، نه تنها اثرات مطلوب براي خود فرد ندارند بلكه منجر به عدم ريشه كن شدن باكتري هاي موجود در بدن آن فرد مي شوند و علاوه بر اين، باكتري هايي كه در معرض دارو قرار گرفته اند اما از بين نرفته اند، نسبت به اين دارو مقاومت پيدا مي كنند.اين مسأله منجر به ايجاد نسل جديد و مقاومي از ميكروب ها مي شود كه ديگر به سادگي به داروهاي آنتي بيوتيكي موجود، پاسخ نمي دهند.
از آنجا كه عموماً عفونت ها مسری می باشند مصرف بي رويه ی آنتی بیوتیک ها نه تنها براي خود فرد بيمار بلكه براي ساير افراد جامعه نیز مشکل آفرین می باشد.
‎-این دارو را دقیقا طبق دستور پزشک و بصورت منظم، مصرف نمایید. با توجه به میزان و نوع عفونت، ممکن است لازم باشد ۳ تا ۴ نوبت در روز دارو مصرف نمایید.
‎-در صورتی که از تتراسیکلین جهت درمان آکنه یا رزاسه (قرمزی صورت) استفاده می نمایید احتمالا این دارو بصورت دو نوبت در روز برای شما تجویز خواهد شد.
‎-دارو را در ساعات مشخصی از روز مصرف نمایید تا نوبت مصرف دارو را فراموش نکنید.
‎-کپسول خوراکی تتراسیکلین رانیم تا یک ساعت پیش از غذا یا دو ساعت پس از غذا (با معده خالی) همراه با یک لیوان آب ببلعید.
‎-شیر یا سایر فرآورده های لبنی، مکمل آهن و کلسیم را حداقل با ۲ ساعت فاصله از زمان مصرف تتراسیکلین مصرف نمایید.
‎-از آنجایی که این دارو می تواند موجب تحریک مری و گلو گردد، حداقل نیم تا یک ساعت پس از مصرف دارو، دراز نکشید و خم نشوید و از مصرف دارو پیش از خواب خودداری نمایید.
‎-در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو، به محض بخاطر آوردن، دارو را مصرف کنید و سعی نمایید در تعداد کپسول تجویز شده در هر روز را مصرف نمایید اما از مصرف دو نوبت دارو در یک زمان خودداری نمایید.

 

‎نکات مهم در مورد تتراسایکلین 
‎-در صورت مصرف طولانی مدت آزمایشات کلیوی و کبدی بصورت دوره ای انجام شود.
‎-ممکن است دوره ی درمان شما با این دارو، یک هفته یا بیشتر در عفونت های حاد طول بکشد. در صورتی که این دارو برای عفونت های پوستی (آکنه و رزاسه) تجویز شده باشد ممکن است دوره ی درمان شما یک ماه طول بکشد. لذا مصرف دارو را تا زمانی که پزشکتان توصیه می کند، حتی در صورت احساس بهبودی ادامه دهید.
‎-پیش از مصرف دارو تاریخ مصرف آن را کنترل نمایید زیرا مصرف تتراسیکلین تاریخ گذشته احتمال بروز عوارض کلیوی را افزایش می دهد.
‎-این دارو اثر دارو های ضد انعقاد خوراکی را افزایش می دهد. لذا در صورتی که دارو هایی مانند انوکساپارین، وارفارین، هپارین، کلوپیدگرل و... مصرف می نمایید حتما پزشک خود را جریان قرار دهید.
‎-مصرف دارو های معده مانند شربت های ضد اسید معده و فرآورده های حاوی آهن، منیزیم و زینک را حداقل ۲ ساعت با مصرف این دارو فاصله دهید و یا در مورد فاصله ی زمانی مناسب، با داروساز خود مشورت نمایید.
‎-مصرف این دارو در برخی از خانم ها ضایعات خارش دار و قرمز کهیر مانند در دهان و نواحی تناسلی ایجاد می کند. در صورتی که این اتفاق برای شما رخ داد با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
‎-در مدت درمان با این دارو حساسیت بدن شما به نور افزایش می یابد لذا تا جای ممکن از قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقیم خود داری نمایید واز کرم های ضد آفتاب و عینک آفتابی مناسب استفاده کنید.
‎-پیش از هرگونه واکسیناسیون پزشک یا درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.

 

‎عوارض دارویی تتراسایکلین 
‎-سؤهاضمه، دل درد و مشکلات گوارشی از عوارض مصرف این دارو می باشد که با مصرف وعده های غذایی سبک و پرهیز از غذاهای پر چرب و پر ادویه تا حدودی کنترل  می شود. در صورتی که مشکلات گوارشی کاهش نیافت می توانید دارو را همراه با غذا مصرف نمایید.
‎-در صورت بروز اسهال در مدت مصرف این دارو، مصرف مایعات به مقدار کافی توصیه می شود اما در صورت طولانی و یا شدید شدن اسهال، حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.
‎-جهت تسکین سردرد ناشی از مصرف این دارو نیز لازم است مایعات به مقدار کافی مصرف کنید و از داروساز خود در مورد داروی ضد درد مناسب شرایط خود سوال بفرمایید.
‎در صورت طولانی شدن سردرد به پزشک خود اطلاع دهید.
‎-به دلیل این که مصرف این دارو می تواند موجب تاری دید گردد، از رانندگی و کارهایی که نیاز به احتیاط بیشتری دارند تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته خودداری نمایید و در صورت طولانی شدن این عارضه، به پزشک خود اطلاع دهید‎(اوج اثر این دارو ۲ تا ۴ ساعت پس از مصرف آن می باشد.)
‎-این دارو در برخی بیماران می تواند موجب بروز واکنش های حساسیتی گردد لذا در صورت بروز علائم حساسیت (قرمزی و خارش پوستی، تنگی نفس و...) به پزشک خود اطلاع دهید.
‎-تغییر رنگ ناخن ها و دندان ها در اثر مصرف این دارو در کودکان شایع می باشد لذا مصرف آن در کودکان زیر ۲ سال توصیه نمی شود.
‎-در صورت بروز بیماری کلیوی، عفونت ثانویه یا اسهال شدید مصرف دارو را قطع و به پزشک خود مراجعه نمایید.
‎-در صورت بروز علائم عفونت های ثانویه مانند تیرگی و تغییر ظاهر زبان، خارش و ترشحات واژینال، اسهال طولانی و بدبو به پزشک خود اطلاع دهید.
-کپسول تتراسیکلین به علت این که آنتی بیوتیک وسیع الطیفی است در صورت مصرف طولانی باعث از بین رفتن باکتری های مفید گوارش و دهان می گردد و ممکن است باعث رشد قارچ در دهان و روده گردد.

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف تتراسیکلین

این دارو در درمان تشدید برونشیت مزمن،عفونت های ناشی از بروسلا، کلامیدیاف میکوپلاسما وریکتزیا و نیز در درمان آکنه ولگاریس و افوزیون پلورال ناشی از سیروز یا بیماری های بد خیم مصرف می شود.

مکانیسم اثر تتراسیکلین

تتراسیکلین به دو روش وارد سلول باکتری می شود. یکی به روش انتشار و دیگری به روش انتقال فعال در نتیجه٬ غلظت تتراسیکلین در باکتری های حساس در درون سلول بسیار بیشتر از غلظت دارو در محیط خارج سلول است.
پس از ورود تتراسیکلین به درون سلول باکتری٬ بصورت برگشت پذیر به گیرنده های سلولی روی واحد فرعی 30s ریبوزوم باکتری متصل می شود و مانع از اتصال tRNA به محل پذیرش کمپلکس ریبوزوم mRNA می شود. نتیجه این فرایند وقفه سنتز پروتئین در طیف وسیعی از باکتری ها می باشد.
عدم جذب انتخابی تتراسیکلین در پستانداران دلیل اصلی بی اثر بودن این دارو در وقفه پروتئین در انسان است

فارماکوکینتیک تتراسیکلین

75 در صد دارو از راه جذب خوراکی جذب می شود که این مقدار در حضور غذا کاهش می یابد. غلظت سرمی دارو 3-2 روز پس از مصرف به حد درمانی می رسد. پس از جذب به خوبی در اغلب بافت ها و مایعات بدن منتشر می شود. دفع دارو عمدتاً کلیوی است، اما از راه صفرا نیز دفع می شود. نیمه عمر دارو 11-6 ساعت است که در بیماران آنوریک ممکن است تا 100 ساعت نیز افزایش یابد.

منع مصرف تتراسیکلین

دارو در صورت وجود عیب کار کلیه و در کودکان با سن کمتر از 12 سال نباید مصرف شود.

عوارض جانبی تتراسیکلین

تهوع، استفراغ،اسهال، عفونت ثانویه ناشی از میکروارگانیسم های مقاوم وبندرت واکنش های آلرژیک با مصرف این دارو گزارش است. سردرد و اختلالات بینایی ممکن است نشانه افزایش فشار داخل جمجه باشند. همچنین درد، قرمزی، تورم یا سایر علایم تحریک با مصرف موضعی این دارو گزارش شده است.

تداخلات دارویی تتراسیکلین

مصرف همزمان این دارو با آنتی اسیدها جذب آن را کاهش می دهد. جذب خوراکی املاح آهن و تتراسیکلین ها در صورت مصرف همزمان دو دارو کاهش می یابد. سوکرالفات جذب خوراکی تتراسیکلین ها را کاهش می دهد. تتراسیکلین ها در صورت همزمان با دارو های خوراکی جلوگیری کننده از بارداری، اثر این داروها را ممکن است کاهش دهند.

هشدار ها تتراسیکلین

1- این دارو به ندرت ممکن است موجب بروز حساسیت به نور شود.
2- مصرف تتراسیکلین موضعی ممکن است باعث حساس شدن پوست و بروز حساسیت به دارو در صورت مصرف موضعی یا سیستمیک آن در دفعات بعدی شود.
3- در صورت نارسایی کبد این دارو با احتیاط فراوان مصرف شود.

توصیه های دارویی تتراسیکلین

1- دوره درمان تراخم با این دارو ممکن است چند ماه طول بکشد.
2- از مصرف همزمان داروهای آنتی اسید، مکمل های حاوی کلسیم و آهن، ملین های حاوی منیزیم و سدیم بی کربنات، شیر لبنیات طی 3-1 ساعت پس از مصرف این دارو باید خودداری شود.
3- بیمار نباید به مدت طولانی در معرض نور آفتاب یا لامپ های دارای اشعه ماوراءبنفش قرار گیرد.
4- دوره درمان با این دارو باید کامل شود.
5- کپسول این دارو باید همراه با مقدار زیادی آب مصرف شود.

دارو های هم گروه تتراسیکلین

کلرتتراسیکلین دمکلوسیکلین داکسی سیکلین
مینوسیکلین اکسی تتراسیکلین رولی تتراسیکلین
تیگسیکلین
گروه D

استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است

کد ژنریک نام شکل دارویی پرخطر دما حیاتی برچسب هشدار بالا
01207
01208

  • اسامی تجاری فارسی
  • اسامی تجاری انگلیسی

اسامی تجاری موجود در ایران

اسامی تجاری موجود در ایران

نام تجاری
پماد موضعی تتراسیکلین ایران دارو 3%
کپسول تتراسیکلین رازک 250 میلی گرم
کپسول تتراکیم 250 میلی گرم
پماد تتراسیکلین-حکیم 3%
پماد موضعی آرئوتکس 3%
پماد تتراسیکلین رازک 3%
پماد تتراسیکلین-ناژو 3% 15 گرم
پماد موضعی تتراسیکلین 3% 15 گرم
کپسول تتراسیکلین ایران دارو 250 میلی گرم
پماد چشمی تتراسیکلین ناژو 1%
پماد چشمی تتراسیکلین ناژو 1%
پماد چشمی آئروتکس 1%
بهزاد توکلی (1401/11/15)

اورژانسی🌹سلام من الان یه قرص تتراسایکلین خوردم و انگشت و لبم خارش گرفت و قرمز شد ممنون میشم کمک کنید که چه داروهایی ضد تترا میشه مصرف کنم.

محمدرضا (1401/10/25)

برای پوسته های که روی پلک وابروم ایجادمیشدبه چشم پزشک مراجعه کردم که علاوه برداروهای دیگرتتراساکلین۱۰۰ روزاول۲عددوتا۲۴روزروزی ۱عددمصرف کنم کلیه ی من سنگ سازه وکبدم کمی چربه آیامشکلی برای من پیش نمییاد. قبل ازمراجعه به پزشک روزی ۱یا۲ بارازپمادبتامتازونAاستفاده میکردم که پزشکم خواستن دیگرمصرف نکنم

دکتر محسن صنیعی - داروساز، مدیر وب سایت دارویاب (1401/10/25)

معمولا شستشو با شامپو بچه و تتراسیکلین یا اریترومایسین چشمی توصیه می شود. به هر حال طبق تجویز پزشک دوره درمان را کامل کنید

مهدی اقدم (1401/2/13)

باسلام بیش از چندین ساله که روزی یک عدد تتراسایکلین برای جوش صورتم استفاده میکنم اخیرا خارش پوستی پیدا کرده ام که خارش درگلو زیر چانه وشدیدا بیضه‌ها ایجاد شده. سوالی که داشتم آیا اگر دارو تا 20 روز در جای مرطوب قرار گرفته باشد امکان دارد این خارشها به دلیل مصرف این کپسولها باشد؟ اگر جواب بله هست آیا راه حلی برای رفع مشکل میتوانید پیشنهاد بفرمایید. باتشکر

دکتر محسن صنیعی - داروساز، مدیر وب سایت دارویاب (1401/2/13)

مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک توصیه نمی شود مخصوصا آنتی بیوتیک وسیع الطفی مانند تتراسیکلین. به نظرم مصرف دارو را قطع کنید و از داروهای موضعی برای رفع جوش صورت استفاده کنید. بله تتراسیکلین در محیط مرطوب فاسد می شود و ممکن است حلقه های چهارگانه این دارو شکسته شود و به فراورده ای مضر تبدیل شود.

منصوری (1400/2/19)

با سلام پدرم بیش از ۱۰روز پیش مورد عمل جراحی درناحیه شکم قرار گرفت و مدتی باید آن قسمت پانسمان شود.در طی این مدت بخاطر استفاده از چسب برای پانسمان(اگر چه از پانسمان ها و چسب ضدحساسیت هم استفاده کردیم)،بسیار قرمز و حساس شده به طوری در بعضی از نواحی زخم هم شده،آیا میتوان برای این قسمت از پماد تتراسایکلین استفاده کرد؟اگر پیشنهاد بهتری دارید ممنون میشوم راهنمایی کنید. با تشکر

جعفر حیدری (1400/1/28)

با سلام برای عفونت معده داروخانه به جای تتراسایکلین قرص اموکسی سیلین داد گفت کاراییش یکیست ایا درست گفته ممنون میشم توضیح دهید.با تشکر.۹۱۵۹

پریساالله ویسی (1400/1/24)

سلام من۱۹سالمه ودکترپوستم گفته بایددرطول روز۴تاقرص تتراسایکلین هیدروکلراید۲۵۰استفاده کنم.یکی دو روزاستفاده کردم.بعدبایدمن چندروزپیش عادت ماهیانه میشدم که نشدم.وچون به تازگیم ازدواج کردم وازبارداری به شدت میترسم.خواستم ببینم این قرص میتونه توی عادت ماهیانه تاثیرداشته باشه یاخیر

پریساالله ویسی (1400/1/24)

سلام من ۱۹سالمه ودکترپوستم گفته بایدازقرص تتراسایکلین هیدروکلراید۲۵۰ درطول روز۴تابخورم.وبایدچن روزپیش عادت ماهیانه میشدم که نشدم.ودسترسی هم به دکترم ندارم که برم ازش سوال بپرسم.میترسم ازبارداری چون به تازگی ازدواجم کردم.میخوام بدونم که این قرص روی نامنظم کردن عادت ماهیانه تاثیرداره یاخیر؟

آمیلا (1399/3/27)

سلام من ۱۶ سالمه و پردنیزولون با دوز ۵۰ میلی گرم در روز و روزی چهار عدد سلسپت مصرف میکنم و متوجه جوش هایی روی صورت خودم شدم که میدونم از عوارض این داروهاست میخواستم بدونم برای رفع این جوشها میتونم از پماد تتراسیکلین استفاده کنم ؟

دکتر ژیلا سادات صدری - رزیدنت اعصاب و روان (1399/3/27)

سلام بهتره به پزشکتون مراجعه کنید تا اگر امکانش باشه دارو را براتون قطع،کم یا تغییر بدن

امیرحسین (1399/2/5)

آیا پماد تتراسایکلین برای جوش های در ناحیه تناسلی که قرمز شده مصرف می‌شود. باتشکر

دکتر عطیه سادات رستمیان - داروساز (1399/2/5)

سلام..نحوه درمان با توجه به نوع عامل مشخص میگردد خارش جوشهای تناسلی بدون توجه به نوع عامل از طریق مصرف داروهایی مانند کرم هیدروکورتیزون قابل برطرف شدن است اگر عفونت قارچی باشد با مصرف داروهای ضدقارچ بهبود پیدا می‌کند.. برخی عارضه های پوستی نیازی به درمان ندارد وبه مرور زمان از طریق تمیز نگه داشتن محل آسیب بهبود میابد.. با توجه به علائم درد سوزش خارش برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه فرمایید

داوود (1398/8/14)

برای درمان شوره سر اگر با شامپو کودک مخلوط و استفاده شود جلوی فعالیت قارچی شوره سر گرفته خواهد شد ؟ ایا ضرر به پوست سر نمزند؟

چنانچه در خصوص "تتراسیکلین" سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

Click to Change image

آگهی های عمومی

گلوتریو کلسیم پلاس ابوریحان فاراموکس شیاف ایبوپروفن مصرف درست آنتی بیوتیک شربت نوسکاف اپلیشکن اندرورید و آی او اس دارویاب-app drug info