اتروپین

آنتی موسکارینیک ها

دریافت اپلیکیشن دارویاب در کدام داروخانه موجود است؟
  • اطلاعات دارویی
  • مقدار مصرف
  • مصرف در بارداری
  • اشکال دارویی

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف اتروپین

آتروپین در درمان اسپاسم دریچه پیلور، اسپاسم مجرای گوارشی، همراه با مرفین در درمان اختلالات اسپاسم مجاری صفراوی، در درد کلیه، در درمان قاعدگی دردناک و شب ادراری کودکان، برای کاهش انقباض عضلات روده به هنگام عکسبرداری ، برای کاهش ترشحات بزاق و ترشحات دستگاه تنفسی پیش از بیهوشی ، برای جلوگیری از برادیکاردی و ایست سینوسی و کمی فشار خون ناشی از سوکسینیل کولین، به عنوان پادزهر در درمان مسمومیت با مهار کننده های کولین استراز از جمله سموم ارگانو فسفره‘ همراه با نئوستیگمین یا پیریدوستیگمین در رفع آثار مسدود کننده های عصبی-عضلانی و در بیماری پارکینسون مصرف می شود .

مکانیسم اثر اتروپین

این دارو اثر استیل کولین بر گیرنده های موسکارینی را مهار می کند و بنابر این می تواند روی عضلات صاف، گیرند های پس عقده ای میوکارد، گره سینوسی-دهلیزی و دهلیزی -بطنی، غدد مترشحه برون ریز، حرکت دستگاه گوارش و تنوس میزنای و مثانه تاثیر گذار باشد و به عنوان پادزهر به کار می رود . اثر ضد سرگیجه حقیقی و پارکینسون آتروپین نیز بدلیل همین اثر در مغز می باشد . در مجموع، مقادیر کم اتروپین موجب مهار ترشحات بزاق و برونش و تعریق می شود در حالی که تجمع دارو باعث گشاد شدن مردمکها و افزایش سرعت ضربانات قلب می گردد.

فارماکوکینتیک اتروپین

آتروپین به راحتی از دستگاه گوارش جذب می گردد و در کبد متابولیسم آنزیمی می شود این دارو در تمام بدن انتشار می یابد و به راحتی از سد خونی - مغزی عبور می کند . طول مدت اثر ان بسیار کوتاه است و 30-50 در صد دارو از راه کلیه ها دفع می گردد . نیمه عمر حذف آتروپین از بدن 2/5 ساعت می باشد.

منع مصرف اتروپین

این دارو در گلوکوم با زاویه بسته نباید مصرف شود.

عوارض جانبی اتروپین

از عوارض شایع این دارو می توان از یبوست، خشکی دهان، بینی، گلو یا پوست و اشکال در بلع ،گشاد شدن مردمک ها، دو بینی، برادیکاری و سپس تاکیکاردی و کاهش تعریق نام برد.

تداخلات دارویی اتروپین

*مشخصات کلی تداخلات:
- اثر بر نتایج تست تشخیصی هورمون رشد
- تشدید اثرات آنتی کولینرژیک

تداخلات رده X (پرهیز):
آکلیدینیوم، سایمتروپیوم، الوکسادولین، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، لووسولپیراید، ماسیمورلین، اوکساتومید، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، روفناسین، تیوتروپیوم، اومکلیدینیوم.

کاهش اثرات داروها توسط آتروپین (سیستمیک):
مهارکننده های استیل کولین استراز، عوامل معده روده ای (پروکینتیک)، ایتوپرید، لووسولپیرید، ماسیمورلین، نیتروگلیسیرین، سکرتین، سینکالید

کاهش اثرات آتروپین (سیستمیک) توسط داروها:
مهارکننده های استیل کولین استراز

افزایش اثرات داروها توسط آتروپین (سیستمیک):
آمزینیوم، عوامل آنتی کولینرژیک، فرآورده های حاوی کانابینویید، سیمتروپیوم، کلوزاپین، الوکسادولین، افدرین (سیستمیک)، گلوکاگون، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، میرابگرون، آگونیست های اپیوئید، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، راموسترون، روفناسین، ریتودرین، دیورتیک های تیازیدی و شبه تیازیدی، تیوتروپیوم، توپیرامات

افزایش اثر آتروپین (سیستمیک):
آکلیدینیوم، آمانتادین، فرآورده های حاوی توکسین بوتولونیوم، کلرال بتائین، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، میانسرین، اوکساتومید، پراملینتید، اومکلیدینیوم

تداخل با غذا:
ذکر نشده است.

هشدار ها اتروپین

1- نوزادان و کودکان به عوارضی سمی آتروپین حساسترند. واکنش های پارادو کسال در این بیماران در مقادیر مصرف بالا ممکن است مشاهده شود.
2- به دلیل کاهش عرق ، دمای بدن افزایش می یابد.
3- احتمال بروز هیجان و تحریک پذیری در سالخوردگان با مقادیر در مانی وجود دارد. همچنین احتمال نا رسایی حا فظه یی در این بیماران وجود دارد.
4- درآریتمی قلبی، فقدان تنوس دستگاه گوارش،احتباس ادرار، بزرگ شدن پرو ستات،کولیت اولسراتیو، بار داری و شیردهی و گلوکوم با احتیاط مصرف گردد.

توصیه های دارویی اتروپین

1- پس از مصرف دارو از رفتن در محیط های گرم خوداری و از پرداختن به فعالیت بدنی شدید خوداری گردد.
2- احتمال ایجاد اختلال دید یا حساسیت به نور وجود دارد.
3- احتمال خشکی دهان،بینی یا گلو وجود دارد.
4- تزرق وریدی آترو پین باید به آهستگی صورت گیرد.

دارو های هم گروه اتروپین

کلیدینیوم-سی ایپراتروپیوم بروماید
تیوتروپیوم بلادونا پی بی
دیسیکلومین گلیکوپیرونیوم
هیوسین ان بوتیل بروماید هیوسیامین
پروبانتلین ایپراتروپیوم+سالبوتامول
نمایش بیشتر
گروه C

در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.

کد ژنریک نام شکل دارویی پرخطر دما حیاتی برچسب هشدار بالا
01398
00119
10449
01397
16785
17215
02025
11605

  • اسامی تجاری فارسی
  • اسامی تجاری انگلیسی

اسامی تجاری موجود در ایران

چنانچه در خصوص "اتروپین" سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

Click to Change image

آگهی های عمومی

گلوتریو کلسیم پلاس ابوریحان محصولات زیست اروند فارمد فاراموکس شیاف ایبوپروفن شربت نوسکاف اپلیشکن اندرورید و آی او اس دارویاب-app drug info