تاوالوسین چیست؟
تاوالوسین® نام تجاری داروی لووفلوکساسین است و توسط شرکت داروسازی تهرانشیمی تولید میشود. تاوالوسین® یک آنتیبیوتیک از دستهی فلوروکینولونها است و با فرایند های ضروری و مهم سلول باکتریایی همچون همانندسازی، رونویسی، ترمیم و نوترکیبی DNAمداخله می کند و در برابر طیف گستردهای از باکتری های گرممثبت، گرممنفی و باکتریهای غیر معمول به عنوان پاتوژنهای مسبب عفونت های بیمارستانی و اکتسابی از جامعه اثربخش است و یک فلوروکینولون با طیف گسترده محسوب می شود. تاوالوسین® کاربردهای بالینی گسترده ای دارد و برای عفونت های دستگاه ادراری-تناسلی، عفونت های پوست ، عفونتهای تنفسی و پروستاتیت مزمن مورد استفاده قرار می گیرد.
تاوالوسین® خوراکی به سرعت جذب می شود و با فرمولاسیون تزریقی این دارو هم ارز و مشابه است و بیماران از هر دو شکل دارو (بصورت جایگزین) می توانند بهره ببرند. در نتیجه، با ایجاد گزینه های درمانی بیشتر می تواند در درمان افرادی با درجات متنوعی از بیماری سودمند و مفید واقع شود.
با توجه به ویژگی هایی چون 90 درصد فراهمی زیستی، نفوذ مناسب به بافت (توزیع در اجزا برون سلولی و درون سلولی ریوی)، فارماکوکینتیک بسیار قابل پیش بینی، تحمل پذیری بالا و اثربخشی تایید شده در برابر طیف گستردهای از پاتوژنهایی که به لحاظ بالینی بسیار حائز اهمیت هستند، تاوالوسین® گزینهی مناسب و موفقیتآمیز برای درمان بیماران مبتلا به مجموعهای از بیماریهای عفونی جدی و نیز عفونت های شایع است که اغلب بدون نیاز به مراکز بهداشتی-درمانی یا بدون نیاز به بستری درمان می شود.
موارد منع مصرف
تاوالوسین® در بیماران با سابقه حساسیت و واکنش های آلرژیک به دارو و هر یک از اجزای آن منع مصرف دارد. همچنین، افرادی که دارای سابقه التهاب یا پارگی تاندون ناشی از مصرف هر یک از انواع کینولون ها دارند نیز نباید از این دسته دارویی استفاده کنند.
تجویز در افراد با شرایط خاص
در سالمندان و افراد بالای 65 سال سمیت کبدی گزارش شده است. همچنین، افزایش ریسک تاندینوپاتی (پارگی) در سالمندان به ویژه همزمان با مصرف کورتیکواستروئیدها گزارش شده است. این افراد ممکن است به افزایش فاصله QT نیز حساستر باشند.
در کودکان نیز اختلالات ماهیچه اسکلتی (آرترالژیا، آرتریت، تاندینوپاتی و اختلالات راه رفتن) پس از مصرف دارو گزارش شده است. در حال حاضر، مطالعه معتبری در خصوص بی خطری داروی تاوالوسین® در کودکانی که بیشتر از 14 روز با این دارو درمان می شوند انجام نشده است. در طول درمان با این دارو شیردهی نیز توصیه نمی شود.
عوارض جانبی شایع
هر دارو به موازات اثرات درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیز شود. از مهمترین عوارض جانبی شایع داروی تاوالوسین® میتوان تهوع، سر درد، اسهال، اختلالات خواب، یبوست و سرگیجه را نام برد.
در صورت مشاهده هر یک از عوارض زیر سریعا به پزشک معالج اطلاع دهید:
واکنش های آلرژیک پس از مصرف اولین دوز، موارد هماتولوژیک مثل آگرانولوسیتوز، ترومبوسیتوپنی و نیز سمیت کلیوی بعد از مصرف چند دوز، عفونت کلستریدیوم دیفیسیل (کولیت و اسهال)، هپاتوتوکسیسیتی یا سمیت کبدی که در این صورت و با مشاهده اولین علائم و نشانه های آسیب کبدی دارو را فورا متوقف کنید. ، افزایش فاصله QT و مواردی از آریتمی بطنی از نوع Torsade de pointeکه در بیماران با این اختلال، افرادی با هیپوکالمیا یا کاهش سطح خونی پتاسیم و همچنین، تجویز همزمان با سایر داروهایی که باعث افزایش فاصله QT می شوند از مصرف داروی تاوالوسین® اجتناب کنید.
مهمترین تداخلات دارویی
داروهای آنتی اسید که شامل املاح منیزیم یا آلومینیوم هستند، کاتیون های فلزی مانند آهن، زینک، مولتی ویتامین ها و داروی دیدانوزین باید با فاصله از داروی تاوالوسین® مورد استفاده قرار بگیرد. مانیتورینگ (زمان پروترومبین و INR) در افرادی که از داروی وارفارین استفاده می کنند بسیار ضروری است. در افراد مبتلا به دیابت نیز که از داروهای کاهنده قند خون استفاده می کنند مانیتورینگ و بررسی مداوم سطح گلوکز خون بیمار ضروری است.
References:
Drugs 2008; 68 (4): 535-565 0012-6667/08/0004-0535/$53.45/0.
Clinical Medicine: Therapeutics 2009:1 433–458.
Clinical Interventions in Aging 2017:12 673–678.
Expert Rev. Anti Infect. Ther. 8(5), 505–514 (2010). https://doi.org/10.1586/eri.10.35.
Urology Annals | Jan - Mar 2015 | Vol 7 | Issue 1. DOI: 10.4103/0974-7796.148623.
FDA approved label. Revised: 6/2019. Reference ID: 4455684.