جاردیپا چیست؟
(امپاگلیفلوزین) داروی خوراکی کنترل قند خون، یک مهارکننده قوی و بسیار انتخابی SGLT2 با مصرف یک بار در روز است. نکته حائز اهمیت در مورد این دارو، کاهش ریسک مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو می باشد که بیماری های قلبی عروقی در آن ها اثبات شده است.
دیابت نوع دو عامل مهمی در افزایش ریسک بروز بیماری های قلبی عروقی به شمار می رود و ابتلا به هر دو این بیماری ها احتمال مرگ و میر را افزایش میدهد. لذا، پیشگیری از مرگ و میر و نیز جلوگیری از بستری شدن ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، از اهداف کلیدی درمان افراد دیابتی است که دچار بیماریهای قلبی عروقی نیز هستند. همچنین، بیماری کلیوی ناشی از دیابت یا نفروپاتی دیابتی، یکی از عوارض شایع دیابت محسوب می شود که با افزایش دفع آلبومین از ادرار همراه است. کاهش میزان دفع آلبومین از ادرار در بیماران دیابتی دچار آسیب کلیوی، منجر به پیشگیری از تشدید نفروپاتی و نارسایی کلیوی می شود. لذا، استفاده از داروهایی با اثرات مطلوب بر سیستم قلبی عروقی و کلیوی، افق های جدیدی در عرصه درمان بیماران دیابتی گشوده است.
مطالعه سه ساله EMPA-REG OUTCOME که به بررسی اثرات حفاظتی داروی امپاگلیفلوزین بر سیستم قلبی عروقی و کلیوی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو با بیماری های قلبی اثبات شده می پردازد، نشان می دهد که این دارو علاوه بر کنترل سطح قند خون، دارای اثرات مطلوب قابل تاملی نیز می باشد.
نتایج بدست آمده از این مطالعه بیانگر آن است که امپاگلیفلوزین میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی را حدود 38 درصد و میزان بستری شدن بیماران بدلیل نارسایی قلبی را نیز تا 35 درصد کاهش داده است. در این مطالعه، مرگ و میر بیماران دیابتی به دلایل مختلف نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله از این ارزیابی نیز قابل تامل است چرا که پس از مصرف این دارو، مرگ و میر در افراد دیابتی با دلایل متعدد تا 32 درصد کاهش پیدا کرده است.
همچنین این مطالعه نشان داده است داروی امپاگلیفلوزین به دلیل کاهش میزان دفع آلبومین از ادرار، اثرات بارزی در حفاظت از کلیه ها داشته است. به طوریکه در افراد دچار میکروآلبومینوری در هفته دوازدهم با کاهش قابل ملاحظه 25 درصدی شاخص دفع آلبومین مواجه شده اند و این کاهش در هفته 164 به 30 درصد رسیده است. همچنین در بیماران دچار ماکروآلبومینوری این شاخص در هفته دوازدهم به 32 درصد کاهش یافته و تا هفته 164 ثابت و پایدار باقی مانده است.
علاوه بر موارد ذکرشده مبنی بر اثرات حفاظتی این دارو بر سیستم قلبی عروقی و نیز کلیوی، مشخص شده است که این دارو دارای اثرات کاهش وزن، کاهش فشار خون و کاهش ریسک افت قند خون نیز می باشد.
لذا، می توان نتیجه گرفت که جاردیپا® (امپاگلیفلوزین) می تواند در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با بیماریهای قلبی عروقیِ اثبات شده، به عنوان یک گزینه ارجح در نظر گرفته شود.