ژانووکس® یک داروی خوراكي کاهنده قند خون است و به عنوان یک داروی کمکی در کنار ورزش و رژیم غذایی برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 تجویز میگردد.
ژانووکس چیست؟
ژانووکس® نام تجاری داروی سیتاگلیپتین است و توسط شرکت داروسازی تهرانشیمی تولید میشود.
ژانووکس® یک داروی خوراكي کاهنده قند خون از دسته مهارکنندههای دیپپتیدیتلپپتیداز 4 است و به عنوان یک داروی کمکی در کنار ورزش و رژیم غذایی برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 تجویز میگردد.
ژانووکس® با مهار آنزیم دیپپیدیلپپتیداز4 مانع از تجزیه هورمون اینکرتین در بدن میشود. اینکرتین بنام پپتید شبه گلوکاگون1 شناخته میشود و فاکتوری است که میتواند با کنترل ترشح انسولین و کاهش ترشح گلوکاگون بر روی تنظیم گلوکز موثر باشد. ژانووکس® کمک میکند سطح انسولین تولیدشده پس از یک وعده غذایی افزایش و میزان قند ساختهشده توسط بدن کاهش یابد. بعلاوه، می تواند به تنهایی یا در ترکیب با داروهای کاهنده قند خون دیگری همچون متفورمین و تیازولیدیندیونها استفاده شود. احتمال افت قند خون نیز پس از مصرف ژانووکس® تقریبا وجود ندارد. سیتاگلیپتین به خوبی تحمل میشود و برهمکنش قابل ملاحظهای نیز با داروهای دیگر ندارد. افزون بر این، اثر منفی و نامطلوبی بر وزن بیماران مبتلا به دیابت نخواهد داشت. سهولت در مصرف ( یکبار در روز) و عدم نیاز به رژیم غذایی خاص، پتانسیل کم در برهمکنش با داروهای دیگر و بیخطر بودن آن برای بیماران قلبی و عروقی، ژانووکس® را گزینهای بسیار مناسب برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کرده است.
شیوه تجویز
ژانووکس® در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت 100 میلی گرم یک بار در روز استفاده می شود. این دارو در افراد مبتلا به اختلالات متوسط تا شدید کلیوی نیاز به تعدیل دوز دارد.
موارد منع مصرف
ژانووکس® در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک یا درمان کتواسیدوزیس دیابتیک نباید تجویز گردد. همچنین، تجویز این دارو در بیماران با سابقه پانکراتیت مطالعه نشده است و مصرف ژانووکس® در این بیماران توصیه نمی شود.
تجویز در افراد مختلف
اثربخشی و بیخطری داروی ژانووکس در کودکان زیر 18 سال به اثبات نرسیده است. بنابرین این دارو در کودکان نباید تجویز شود. همچنین، این دارو به منظور کنترل قند در زنان باردار قابلیت تجویز ندارد.
عوارض جانبی شایع
نازوفارنژیت و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، سردرد، هیپوگلیسمی (افت قند خون) فقط در صورتی که با داروهای دیگری مثل سولفونیل اوره ها یا انسولین مصرف شود.
احتیاط و هشدار
در صورت بروز پانکراتیت و مشکوک بودن بیمار، درمان باید متوقف گردد. در بیماران مبتلا به اختلالات کلیوی، تعدیل دوز باید توسط پزشک مربوطه انجام گیرد. پزشک ملزم است قبل از شروع درمان عملکرد کلیه را مورد ارزیابی قرار دهد و به صورت پیوسته مانیتورینگ مداوم را برای بیمار مد نظر قرار دهد. در صورت بروز هیپوگلیسمی (افت قند خون) با مصرف همزمان داروهایی چون سولفونیل اوره یا انسولین، دوز داروهای مربوطه (وابسته به انسولین) باید کاهش یابد تا ریسک افت قند خون نیز به کمترین میزان خود برسد. در صورت بروز واکنش های آالرژیک درمان باید متوقف گردد و طبق صلاحدید پزشک از داروی جایگزین استفاده شود.
مهمترین تداخلات دارویی
در صورت استفاده همزمان داروی ژانووکس با داروی دیگوسین، مانیتورینگ مداوم برای بیمار ضروری است.
ویژگی انحصاری ژانووکس®
منبع ماده موثره این دارو دارای خط تولید FDA approved است. بر اساس FDA فرمولاسیون قرص سیتاگلیپتین می بایست به گونه ای باشد که به سرعت ماده موثره را آزاد کند تا فراهمی زیستی ثابتی داشته باشیم. فرمولاسیون قرص ژانووکس تهران شیمی به گونه ای است (همانند برند خارجی) که در مدت زمان 15 دقیقه حدود 90 درصد دارو آزاد می شود تا پس از جذب به سطح خونی مطلوبی برسد.
تهران شیمی برای اثبات کیفیت و اثربخشی یکسان داروی ژانوکس خود با داروی برند، تست دیسولوشن را برای آن انجام داده است. این سه نمودار مربوط به تست دیسولوشون سه دوز داروی ژانووکس تهران شیمی است که با دیسولوشن داروی برند(ژانوویا: شرکت Merck) مقایسه شده است.
با توجه به این نمودارها میبینیم که حلالیت و آزاد سازی ژانوکس با حلالیت و آزادسازی دارویoriginator کاملا هم ارز است و لذا می توان گفت این دو دارو هم ارز آزمایشگاهی هستند.
همچنین، شکل متمایز قرص ژانووکس (25 میلی گرم: لوزی شکل و 50 میلی گرم: مربع شکل) برای بیماران دیابتی به ویژه سالمندان که معمولا بیش از یک دارو مصرف می کنند (Polypharmacy) به عنوان راهکاری برای جلوگیری از اشتباه در مصرف داروهایشان در نظر گرفته شده است و سهولت مصرف این قرص در سالمندان بدلیل مصرف داروهای متعدد را امکان پذیر می سازد. بنابرین خطا در مصرف قرص در این افراد به کمترین میزان ممکن می رسد.
References
Drugs (2017) 77:209–224 DOI 10.1007/s40265-016-0686-9.
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Volume 26, Issue 4, April 2016, Pages 273-284
FDA approved label. Reference ID: 3093489.
Diabetes Care 2006 Dec; 29 (12): 2632-2637.
Int J Clin Pract. 2006 Nov; 60 (11): 1454-70.
Diabetes, Obesity and Metabolism, 9, 2007, 194-205.
Diabetologia. 2006 Nov; 49 (11): 2564-71. Epub 2006 Sep 26.
با سلام چه تعداد در روز باید مصرف شه؟
مقدار مصرف دارو توسط پزشک تعیین می شود. معمولا ژانووکس ۵۰ روزانه بیش از یک عدد تجویز نمی شود