لگزیرام® نسبت به داروی سیتالوپرام شروع اثر سریعتری داشته و قویتر عمل میکند. این دارو در درمان اختلالات خلقی مختلف از جمله افسردگی، اختلال اضطراب و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. لگزیرام® یکی از ایمنترین داروهای ضد افسردگی با اثر سمیت پایین است و به خوبی تحمل میشود. لگزیرام® را میتوان دردرمانهای طولانی مدت در نوجوانان و بزرگسالان به کار برد. در لگزیرام® احتمال بروز عوارض جانبی یا تداخلات دارویی کم است.
لگزیرام چیست؟
قرص 5، 10 و 20 میلیگرم
لگزیرام® نام تجاری داروی اسسیتالوپرام است و توسط شرکت داروسازی تهران شیمی تولید میشود. لگزیرام® در بین دسته مهارکنندگان باز جذب سروتونین خاصیت انتخابی بالایی دارد. مهارکنندگان باز جذب سروتونین به طور گسترده در درمان اختلال افسردگی اساسی (MDD) به کار میروند. لگزیرام® انانتیومر S داروی سیتالوپرام است که با مهار باز جذب سروتونین از فضای سیناپسی به فعالیت سروتونرژیک در سیستم اعصاب مرکزی کمک میکند. همچنین این دارو با اتصال به محل آلوستریک آنزیم SERT، این آنزیم را طولانیتر فعال نگه میدارد. لگزیرام® نسبت به داروی سیتالوپرام شروع اثر سریعتری داشته و قویتر عمل میکند. این دارو در درمان اختلالات خلقی مختلف از جمله افسردگی، اختلال اضطراب و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. لگزیرام® یکی از ایمنترین داروهای ضد افسردگی با اثر سمیت پایین است و به خوبی تحمل میشود. لگزیرام® را میتوان دردرمانهای طولانی مدت در نوجوانان و بزرگسالان به کار برد. در لگزیرام® احتمال بروز عوارض جانبی یا تداخلات دارویی کم است.
شیوه تجویز
داروی لگزیرام® طبق دستور پزشک مصرف شود. ادامه یا قطع این دارو نیز حتما تحت نظر پزشک انجام شود. این دارو بر اساس موارد مصرف، دوز و دورههای درمانی متفاوتی دارد. لگزیرام® را میتوان همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کرد. با توجه به شرایط بیمار این دارو را میتوان صبح یا غروب مصرف کرد.
قطع این دارو حتما باید به صورت کاهش تدریجی دوز انجام شود.
موارد منع مصرف
در بیماران با سابقه حساسیت و واکنشهای آلرژیک به لگزیرام® و سیتالوپرام و هر یک از اجزای آن منع مصرف دارد. در صورت نیاز به مصرف هر یک از داروهای دسته دارویی مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز و لینزولید و تزریق داخل وریدی متیلن بلو، لگزیرام® باید 14 روز قبل قطع شود. هم چنین اگر بیمار درحال مصرف هر یک از داروهای نام برده باشد پس از 14 روز از قطع مصرف آن میتوان شروع به مصرف لگزیرام® کند. مصرف همزمان این دارو با داروی پیموزاید نیز ممنوع است.
تجویز در افراد با شرایط خاص
در سالمندان و افراد بالای 65 سال ممکن است نیمه عمر و میزان توزیع دارو در بدن افزایش پیدا کند و نیازمند تنظیم دوز باشد. هم چنین در این افراد بهتر است دوز 10 میلیگرم استفاده شود و این افراد از نظر ریسک افزایش سدیم خون تحت بررسی قرار بگیرند.
در حین مصرف این دارو در کودکان و نوجوانان، کاهش اشتها و کاهش وزن علائمی است که به طور منظم باید تحت نظرات قرارگیرد.
مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی حتما تحت نظر پزشک انجام گیرد. هم چنین این دارو در اواخر دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به فشار خون ریوی مقاوم و علائم سازگاری ضعیف (دیسترس تنفسی، بیثباتی دما، مشکلات تغذیه، هیپوتونی، لرزش، تحریک پذیری) را در نوزاد افزایش دهد.
عوارض جانبی شایع
هر دارو به موازات اثرات درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیز شود. از مهمترین عوارض جانبی شایع داروی لگزیرام® میتوان به بی خوابی، مشکلات نعوظ، اختلالات جنسی، افزایش تعریق، خستگی و خواب آلودگی اشاره کرد.
احتیاط و هشدار
در صورت مشاهده هر یک از عوارض زیر سریعا به پزشک معالج اطلاع دهید:
تعریق، تاکیکاردی، گشادی مردمک و دیگر علائم بروز سندروم سروتونین و در صورت نیاز دارو را قطع و درمانهای حمایتی را انجام دهید. احتمال بروز سندروم سروتونین با استفاده همزمان داروهای SNRI و SSRI بیشتر است.
لگزیرام® در افراد با سابقه تشنج با احتیاط مصرف شود. این دارو ممکن است موجب فعال شدن حالت مانیا یا هایپومانیا شود، بنابراین در بیماران دوقطبی با نظارات مصرف شود.
در افراد مبتلا به SIADH این دارو ممکن است موجب کاهش سدیم خونی شود.
لگزیرام® همراه با NSAIDها و یا داروهای ضد انقعاد مانند آسپرین و وارفارین با احتیاط مصرف شود زیرا ممکن است خطر خونریزی غیر عادی ایجاد کند.
این دارو ممکن است باعث کاهش هوشیاری کاهش عملکرد شود بنابراین در انجام کارهای دقیق با احتیاط عمل کنید.
مصرف این دارو در بیماران با زاویه باریک گلوکوم، بیماران متابولیسمی و همودینامیکی با احتیاط مصرف شود.
مهمترین تداخلات دارویی
مصرف همزمان این دارو با داروهای SSRI، SNRI وتریپتوفان توصیه نمیشود.
لگزیرام® همراه با NSAIDها و یا داروهای ضد انقعاد مانند آسپرین و وارفارین با احتیاط مصرف شود.
References:
FDA approved label. Revised: 8/2022. Reference ID: 4663365
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X16000675?via%3Dihub#bib10
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24289655/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24424469/
Uptodate Escitalopram Monograpf 2022
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15045034/