این دارو برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ ، کاهش وزن و سندرم تخمدان پلی کیستیک کاربرد دارد
طبقهبندی مارتیندل: داروهای ضد دیابت
طبقهبندی درمانی: داروهای ضد دیابت، بیگوانیدها
قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی نام تجاری داروی متفورمین است که توسط شرکت داروسازی تهرانشیمی تولید میشود. متفورتکس® 500 میلیگرمی یک داروی خوراكي کاهنده قند خون از دسته بيگوانيدها است و به عنوان خط اول درمان براي بيماران مبتلا به دیابت نوع 2، که قند خونشان با رژيم غذايي و ورزش كنترل نشده، مورد تایید قرار گرفته است.
دیابـت که نوعی اختلال در سوخت و ساز بدن است و با بالا بودن گلوکز خون در شرایط مقاومت به انسولین و یا کمبود نسبی انسولین تشخیص داده میشود، دیابت به عنوان شــایعترین بیمــاری غــددی در اغلـب کشـورهای جهـان مطرح است. آمار این بیماری در دنیا در حال تغییر بوده و در ایران نیز سیر این بیماری رو به افزایش است.
داروهای مختلفی برای کنترل دیابت نوع 2 وجود دارد که از بین این داروها، قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی به عنوان شالوده و اساس درمان در این بیماری مطرح می باشد.
با تکیه بر تجارب متخصصین این حوزه و نیز مطالعات گسترده، قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی به علت اثربخشی بالا، عوارض جانبی کم، ریسک افت قند خون پایین، محفاظت از سیستم قلبیعروقی و نیز مکانیسم اثر خاص در زمره یکی از پرمصرفترین داروها در کنترل دیابت نوع 2 در سرتاسر جهان مطرح است.
قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی با چندین مکانیسم عمل اصلی، اثر ضد دیابتی خود را ایفا میکند.
از جمله مهمترین این مکانیسمها:
-کاهش تولید گلوکز از طریق کاهش گلوکونئوژنز کبدی
-افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب
-کاهش جذب و افزایش خروج گلوکز و همچنین افزایش آزادسازی GLP1 (پپتید شبه گلوکان 1) و سایر پپتیدها از روده
-افزایش میزان حساسیت بافتها به انسولین و برداشت گلوکز از طریق بافتهای محیطی مثل عضلات اسکلتی و بافت چربی
همچنین، این دارو برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 در افراد با ریسک بالا نیز اثربخش و سودمند است. یکی دیگر از موارد مصرف قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی، سندرم تخمدان پلیکیستیک است. سندرم تخمدان پلـي كيـستيك یک اختلال هورمونی نسبتاً شايع در سنين باروري و شایعترین علت نازایی ناشی از عدم تخمک گذاری است که با تغییر سطوح آندروژن، اختلالات قاعدگی و کیستهای کوچک در تخمدان شناخته میشود. در پاتوفیزیولوژی سندرم تخمدان پلیکیستیک، مقاومت به انسولین نقش مهمی ایفا میکند. مقاومت به انسولین از یک سو باعث ایجاد سطوح غیرنرمال آندروژن در سطح تخمدان و از سوی دیگر با افزایش میزان انسولین، زنان مبتلا را مستعد چاقی میسازد و آن ها را در خطر ابتلا به دیابت، افزایش فشار خون و بیماری های قلبی عروقی قرار می دهد. از این رو استراتژی کاهش انسولین در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک بسیار حائز اهمیت است.
با توجه به اینکه یکی از مکانیسمهای قابل توجه قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی که آن را از بقیه داروهای کاهنده قند خون متمایز ساخته است، کاهش مقاومت سلولها به انسولین میباشد، استفاده ازقرص متفورتکس® 500 میلیگرمی به منظور یکی از درمانهای سندرم تخمدان پلیکیستیک، توجه بسیاری از دانشمندان را به خود معطوف کرده است. به این ترتیب که قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی باعث بهبود سطح آندروژن و بالطبع بهبود عملکرد تخمدان، سیکل قاعدگی و نیز القا تخمک گذاری در این بیماران می شود. بعلاوه، با بهبود پروفایل متابولیک (فشار خون و میزان کلسترول-LDL)، ریسک بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش میدهد. درنتیجه این دارو در کنترل این اختلال، دارویی خاص و منحصر به فرد است.
مقایسه قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی با سایر برندهای داروی متفورمین:
شرکت تهرانشیمی جهت اثبات همارزی زیستی داروی قرص متفورتکس® 500 میلیگرمی برند، مطالعاتی را با عنوان هم ارزی زیستی (بیواکیوالانسی) انجام داده است.
نتايج به دست آمده از این مطالعات نشان می دهد كه قرص متفورتکس® 500 میلیگرمیتوليدي شركت تهرانشیمی از لحاظ اثر درمانی، قدرت و کیفیت، کاملا مشابه و هم ارز با متفورمین برند است و در نتیجه با توجه به اینکه قیمت بسیار کمتری هم نسبت به این برند خارجی دارد، گزینه درمانی بسیار مناسب و مطمئنی برای بیماران است.
References:
1-Inzucchi SE. (2017). Is It Time to Change the Type 2 Diabetes Treatment Paradigm? No! Metformin Should Remain the Foundation Therapy for Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 40(8):1128-1132.
2-Olokoba AB. Obateru OA. Olokoba LB. (2012). Type 2 Diabetes Mellitus: A Review of Current Trends. Oman Medical Journal. 27(4): 269–273.
3-Foretz M, Guigas B, Bertrand L, Pollak M, Viollet B. (2014). Metformin: from mechanisms of action to therapies. Cell Metabolism. 20(6):953-66.
4-Wang YW et al. (2017). Metformin: a review of its potential indications. Drug Design, Development and Therapy. 11:2421-2429.
5-Riddle MC et al. (2018). American diabetes association standards of medical care in diabetes-2018. Diabetes care. 41(1): s1-s156.
6-Yang PK et al. (2018). The Efficacy of 24-Month Metformin for Improving Menses, Hormones, and Metabolic Profiles in Polycystic Ovary Syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 103(3):890-899.
سلام من وقتی این قرصو مصرف میکنم متفورتکس رو میگم بیرون روی پیدا می کنم شبیه اسهال نه ها ولی شل میشه وتند تند دستشویی میرم وروده هام درحال ریزشه دائم چیکار کنم این طوری نشم
سلام وقتی از این قرص استفاده میکنم خوابم میگیره سر کار گیج خوابم به نظرتون طبیعیه؟