اسم انگلیسی :Hyssop
زوفا از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. اندام هوایی (برگ ها) گیاه زوفا آرام کننده سرفه، مقوی معده و خلط آور، نیرو دهنده و ضد کرم است و در درمان آسم استفاده می شود (2).فرآورده های حاصل از این گیاه در درمان بیماری های دستگاه تنفس و سرماخوردگی و ناراحتی های ریوی کاربرد دارد.همچنین این گیاه ضد گرفتگی عضلانی، ضد ویروس، ضد التهاب، تب بر و تقویت کننده دستگاه گوارش است.این گیاه در طب سنتی برای سرعت بخشیدن به بهبود زخم استفاده می شود.از این گیاه در دندان درد نیز استفاده می شود. این گیاه برای رفع کم خونی مفید است و همچنین افسردگی را برطرف می کند. زوفا برای درمان صرع نیز مفید است. این گیاه برای تبخال مفید است و افرادی که تبخال می زنند باید از دم کرده زوفا استفاده کنند. برای کم کردن درد شکستگی ها استفاده از کمپرس این گیاه مؤثر است. مصرف این گیاه به این صورت است که مقدار 50 گرم از برگ و شاخه های گلدار گیاه زوفا را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت 15 دقیقه دم کرده و مصرف آن یک فنجان 3 بار در روز است.
فلاونوئیدهای این گیاه اثرات شبه هورمونی دارند
ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه : گیاه زوفا دارای مقدار زیادی اسانس می باشد که شامل ترکیبات کامفور، پینوکامفون و بتاپینن است. همچنین حاوی فلاونوئید؛ هیسوپین (ماده گلیکوزیدی با واکنش خنثی)، تانن، رزین و ترپن هایی مانند ماروبین دارد. ترکیب ماروبین موجود در این گیاه، یکی از ترکیبات مهم و خلط آور است که در صنعت داروسازی در انواع شربت ها و داروهای خلط آور در سرماخوردگی استفاده می شود. همچنین گیاه حاوی مواد تلخ و رزمارینیک اسید است.
مصرف زیاد گیاه زوفا سبب بوجود آمدن حالت صرع می شود. و استفاده از اسانس این گیاه باید با نظر پزشک متخصص باشد. استفاده بیش از حد از این گیاه سبب آسیب رساندن به کبد می شود.
نیاز به تحقیقات بیشتر برای تعیین تداخلات دارویی این گیاه وجود دارد
در صورت مصرف داروهای قلبی از مصرف گیاه زوفا خودداری کنید
مصرف این گیاه در بارداری ممنوع است و ممکن است باعث سقط جنین شود
منابع
1- ضیایی، علی،مسگرپور، بیتا (1384). احتیاط مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی بر اساس شواهد و مستندات،انتشارات تیمورزاده- نشر طبیب.
2- دوازده امامي، سعيد، مجنون حسيني، ناصر(1387). زراعت و توليد برخي گياهان دارويي و ادويه اي، ج، دوم، انتشارات دانشگاه تهران.
3- پور فخاران، محمد، نوری آق قلعه، مرضیه.1390. راهنمای جامع گیاهان دارویی، جلد اول، انتشارات ابتکار دانش.
4-Wesołowska, A., Jadczak, D. and Grzeszczuk, M. 2010. Essential oil composition of hyssop (Hyssopus
officinalis L.) Cultivated in north-western Poland. Herba Polonica, 56 (1): 57-65.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|