بومادران

داروهای گیاهی

دریافت اپلیکیشن دارویاب در کدام داروخانه موجود است؟
  • اطلاعات دارویی
  • مقدار مصرف
  • مصرف در بارداری
  • اشکال دارویی

اثرات درمانی بومادران

 بومادران دارای اثرات آنتی هموروئید و ضد تشنج بوده و دم کرده آن در سوء هاضمه همراه با نفخ و افزایش اسید معده، گاستریت های حاد و مزمن و نارسایی کیسه صفرا مؤثر می باشد.این گیاه به علت دارا بودن تانن و مواد تلخ بر روی سیستم اعصاب،قلب، درمان خستگی عمومی، ضعف قلب و بیماری های عصبی مانند ضعف اعصاب، هیستری و صرع اثر بسزایی دارد.بومادران در بند آوردن خون، هموروئید همراه با خونریزی و اسهال های ساده مؤثر بوده و به علت دارا بودن خاصیت مدری در دفع سنگ کلیه مؤثر است.این گیاه خاصیت ضد تب داشته و دم کرده آن در آب موجب التیام زخم های پوست می گردد.بیشترین استفاده بومادران از اسانس آن است که به علت وجود ماده کامازولن به جای بابونه به کار می رود و کاهش دهنده فشار خون، ضد عفونی کننده مجاری ادراری و اشتها آور است و در بهبود سرماخوردگی، آنفولانزا و زکام مؤثر است. اسانس بومادران خاصیت ضد باکتریایی و ضد تورم دارد و از آن در صنایع دارویی برای تهیه کرم ها و پمادها برای لطافت پوست و درمان تورم های پوستی استفاده می شود (10-1).

ترکیبات اصلی و دارویی بومادران

 مهمترین ماده موجود در گل ها و پیکر رویشی بومادران اسانس و مهمترین جزء آن پروکامازولن است.که بر اساس حرارت به کامازولن تبدیل می شود.از اجزای دیگر اسانس این گیاه می توان لینالول، 1و 8 سینول  بورنئول ، ترکیب سمی توجون، کامفور و سابینن را نام برد.ترکیبات دیگری مانند فلاونوئید، آلکالوئید آکیلین، پلی استیلن، سالیسیلیک اسید، کومارین و تانن در این گیاه وجود دارد ( 1،2).احتیاط مصرف در این گیاه : به علت ماده سمی توجون (Thujene) در این گیاه، باید از مصرف زیاد بومادران خودداری کرد.در برخی موارد اثرات سمی این گیاه در انسان مشاهده شده است، از جمله درماتیت تماسی، سردرد و سرگیجه، بنابراین باید در مصرف گیاه احتیاط کرد. استفاده از بومادران برای زنان باردار باید با مشورت پزشک باشدزیرا محرک انقباض رحم است. .مصرف بیش از حد این گیاه موجب می شود که تشخیص رنگ ها برای افراد از بین برود و شخص برای مدتی کور رنگی پیدا کند، و گاهی موجب قهوه ای شدن ادرار می شود.مصرف زیاد آن سبب استفراغ، تهوع، بی اشتهایی و خواب آلودگی می شود.این گیاه نباید به طور همزمان با داروهای ضد پلاکت، داروهای فشار خون، مسکن ها و داروهای آرامبخش و باربیوتورات ها استفاده شود ( ).گرده های این گیاه به شدت آلرژی زا می باشد ( 1،11).

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر بومادران

 قسمت هوایی گیاه بومادران دارای اجزاء غنی از فلاونوئیدها می باشد که همگی به عنوان آنتی اکسیدان عمل نموده و خاصیت ضد التهابی نیز دارند.ایزواورنیتین مهار کننده آنزیم گزانتین اکسیداز می باشد و بنابراین دارای اثر ضد آرتریت روماتوئید و نقرص حاد مفصلی است.همچنین فلاونوئیدهای این گیاه تنظیم کننده متابولیسم آراشیدونیک اسید می باشند. فلاونوئید Rutin و ترکیب کامازولن گیاه دارای اثرات ضد التهابی، ضد اسپاسم و ضد آلرژیک می باشند. عصاره الکلی سرشاخه های گلدار بومادران کاهش دهنده تری گلیسیرید و چربی خون و همچنین فشار سیستولی و دیاستولی خون است. عصاره آبی- الکلی آن اثر مهاری بر ترشح اسید معده از طریق مهار عصب واگ معده دارد.همچنین عصاره آبی این گیاه تحریک کننده ایمنی هومورال و سلولار می باشد ( ).تحقیقات ثابت کرده است که عصاره متانولی بومادران قادر به کاهش فعالیت نسبی گره دهلیزی بطنی می باشد و همچنین می تواند مقاومت گلبول های قرمز را در مقابل مواد اکسید کننده افزایش دهد ( ).بومادران با تأثیر بر محور هورمونی هیپوفیزی- گنادی سبب کاهش مقدار هورمون تستوسترون و LH و در نتیجه کاهش اسپرماتوژنز می شود. فلاون موجود در این گیاه توانایی اتصال به گیرنده های هورمون های جنسی را دارد و با افزایش حساسیت سیستم آدنیلات سیکلاز، تولید هورمون های جنسی را متوقف می کند. ترکیب Apigenin گیاه، مهار کننده آنزیم های Aromatase، Phosphatidylinositol 3- Kinase و محرک تولید آنزیم های مرگ سلولی می باشد (17-12 ).

منابع

1-دوازده امامي، سعيد، مجنون حسيني، ناصر(1387). زراعت و توليد برخي گياهان دارويي و ادويه اي، ج، دوم، انتشارات دانشگاه تهران.

2-زرگري ع . گياهان دارويي ، جلد سوم ، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران ۱۳۷۵ ؛ ص 15-106.

3-Mnimh PO. Complete medicinal herbal, Doring Kindersley, London. 1995; p: 85.

4-Dweck A, Black P. Skin treatment with plants of the Americans. Cosmetics and toiletries Magazine. 1997; 112: 59

5-Vymiathin ZK, Gridneva VI. Effect of Achillea on gastric sceretory and excretory activity, EKSP Klin Farmakol.1997;60:54-7.

6-Valantvetschera KM. Therapeutic significance of C-glycosyl flavone accumulation in Achillea. 1994;62:323-30.

29. 7-Alcaraz MJ.Modifications of arachidonic metabolism by flavonoids. J Ethno Pharmacol. 1987; 21:

209-

8-مظفریان، ولی الله، فرهنگ نام های گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، صفحه 12، 1375.

9-Hausen BM, Breuer J, Weglewski J, et al. alpha-Peroxyachifolid and other new sensitizing sesquiterpene lactones from yarrow (Achillea millefolium L., Compositae). Contact Dermatitis 1991; 24(4):274-28.

10-Cavalcanti AM, Baggio CH, Freitas CS, et al. Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. J Ethnopharmacol 2006. 19; 107(2):277-284.

11- مینایی، سید علی، مسگرپور بیتا، احتیاط مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی بر اساس شواهد و مستندات، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، 1384.

12-Kerishchi P, Parivar K, Haeri Rohani SA, Rostaeian AH. Effects of Achillea millefolium on spermatogenesis, and Gonad-Hypophysis axis in Balb/C rats. Yafteh 2004; 6(2): 13-18.[Persian] .

13-Dhandapani S, Subramanina VR, Rajagopals S, Namasivayam N. Hypolipidemic effect of cuminum

cyminum L. on alloxan- induced diabetic rats. Pharmacological Research 2002; 46(3): 251-5.

14-Jeong HJ, Shin YG, Kim IH, Pezzuto JM. Inhibition of aromatase activity by flavonoids. Arch Pharm Res, 1994; 22(3): 309-12. [abstract].

15-Wang IK, Lin-Shiau SY, Lin JK. Induction of apoptosis by apigenin andrelated flavonoids through

cytochrome c release and activation of caspase-9 and caspase-3 in leukemia HL-60 cells. Eur J Cancer 1999; 35(10): 1517-25.

16-Asgary S, Naderi GH, Sarrafzadegan N, Mohammadifard N, Mostafavi S and Vakili R (2000) Antihypertensive and antihyperlipidemic effects of Achillea wilhelmsii. Drugs Exp Clinic Reserch, 26(3): 89-93.

17-Sharififar F, Pournourmohammadi SH, Arabnejad M (2009) Immunomodulatory activity of extract aqueous of Achillea ,wilhelmsii C.Kochin in mice. Ind J Exp Biol,47:668-671.

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف بومادران

بومادران دارای اثرات آنتی هموروئید و ضد تشنج بوده و دم کرده آن در سوء هاضمه همراه با نفخ و افزایش اسید معده، گاستریت های حاد و مزمن و نارسایی کیسه صفرا مؤثر می باشد.این گیاه به علت دارا بودن تانن و مواد تلخ بر روی سیستم اعصاب،قلب، درمان خستگی عمومی، ضعف قلب و بیماری های عصبی مانند ضعف اعصاب، هیستری و صرع اثر بسزایی دارد.بومادران در بند آوردن خون، هموروئید همراه با خونریزی و اسهال های ساده مؤثر بوده و به علت دارا بودن خاصیت مدری در دفع سنگ کلیه مؤثر است.این گیاه خاصیت ضد تب داشته و دم کرده آن در آب موجب التیام زخم های پوست می گردد.بیشترین استفاده بومادران از اسانس آن است که به علت وجود ماده کامازولن به جای بابونه به کار می رود و کاهش دهنده فشار خون، ضد عفونی کننده مجاری ادراری و اشتها آور است و در بهبود سرماخوردگی، آنفولانزا و زکام مؤثر است. اسانس بومادران خاصیت ضد باکتریایی و ضد تورم دارد و از آن در صنایع دارویی برای تهیه کرم ها و پمادها برای لطافت پوست و درمان تورم های پوستی استفاده می شود (10-1).

مکانیسم اثر بومادران

قسمت هوایی گیاه بومادران دارای اجزاء غنی از فلاونوئیدها می باشد که همگی به عنوان آنتی اکسیدان عمل نموده و خاصیت ضد التهابی نیز دارند.ایزواورنیتین مهار کننده آنزیم گزانتین اکسیداز می باشد و بنابراین دارای اثر ضد آرتریت روماتوئید و نقرص حاد مفصلی است.همچنین فلاونوئیدهای این گیاه تنظیم کننده متابولیسم آراشیدونیک اسید می باشند. فلاونوئید Rutin و ترکیب کامازولن گیاه دارای اثرات ضد التهابی، ضد اسپاسم و ضد آلرژیک می باشند. عصاره الکلی سرشاخه های گلدار بومادران کاهش دهنده تری گلیسیرید و چربی خون و همچنین فشار سیستولی و دیاستولی خون است. عصاره آبی- الکلی آن اثر مهاری بر ترشح اسید معده از طریق مهار عصب واگ معده دارد.همچنین عصاره آبی این گیاه تحریک کننده ایمنی هومورال و سلولار می باشد. تحقیقات ثابت کرده است که عصاره متانولی بومادران قادر به کاهش فعالیت نسبی گره دهلیزی بطنی می باشد و همچنین می تواند مقاومت گلبول های قرمز را در مقابل مواد اکسید کننده افزایش دهد ( ).ب

فارماکوکینتیک بومادران

مهمترین ماده موجود در گل ها و پیکر رویشی بومادران اسانس و مهمترین جزء آن پروکامازولن است.که بر اساس حرارت به کامازولن تبدیل می شود.از اجزای دیگر اسانس این گیاه می توان لینالول، 1و 8 سینول ، بورنئول ، ترکیب سمی توجون، کامفور و سابینن را نام برد.ترکیبات دیگری مانند فلاونوئید، آلکالوئید آکیلین، پلی استیلن، سالیسیلیک اسید، کومارین و تانن در این گیاه وجود دارد ( 1،2).

عوارض جانبی بومادران

بومادران با تأثیر بر محور هورمونی هیپوفیزی- گنادی سبب کاهش مقدار هورمون تستوسترون و LH و در نتیجه کاهش اسپرماتوژنز می شود. فلاون موجود در این گیاه توانایی اتصال به گیرنده های هورمون های جنسی را دارد و با افزایش حساسیت سیستم آدنیلات سیکلاز، تولید هورمون های جنسی را متوقف می کند. ترکیب Apigenin گیاه، مهار کننده آنزیم های Aromatase، Phosphatidylinositol 3- Kinase و محرک تولید آنزیم های مرگ سلولی می باشد (17-12 ).

تداخلات دارویی بومادران

مصرف زیاد آن سبب استفراغ، تهوع، بی اشتهایی و خواب آلودگی می شود.این گیاه نباید به طور همزمان با داروهای ضد پلاکت، داروهای فشار خون، مسکن ها و داروهای آرامبخش و باربیوتورات ها استفاده شود ( ).گرده های این گیاه به شدت آلرژی زا می باشد ( 1،11).

هشدار ها بومادران

ه علت ماده سمی توجون (Thujene) در این گیاه، باید از مصرف زیاد بومادران خودداری کرد.در برخی موارد اثرات سمی این گیاه در انسان مشاهده شده است، از جمله درماتیت تماسی، سردرد و سرگیجه، بنابراین باید در مصرف گیاه احتیاط کرد. استفاده از بومادران برای زنان باردار باید با مشورت پزشک باشدزیرا محرک انقباض رحم است. .مصرف بیش از حد این گیاه موجب می شود که تشخیص رنگ ها برای افراد از بین برود و شخص برای مدتی کور رنگی پیدا کند، و گاهی موجب قهوه ای شدن ادرار می شود.

دارو های هم گروه بومادران

استویا وشاء خارمریم
فلفل سیاه گزنه گلرنگ
صبر زرد+گل رز+زعفران شاه بلوط هندی ریحان
چای سبز+انیسون+زیره سبز+ترشک+کرفس کتیرا روغن بادام زمینی
زرشک ترکیب گیاهی برای نفخ و مشکلات گوارش باکوپا
دم اسب سائوپالمیتو+چای سبز+ال سیستئین+ال لیزین+زینک+سایر مواد روغن گل مغربی
کندر کاسنی هل
سرخدار مامیران شاه پسند
کرومیوم+عصاره گیاهان گیاه رازک ترکیب اشتها آور
پنیرک ترکیب گیاهی برای پوست قارچها
بلوط بهار نارنج پونه
گارسینیا کمبوجیا شبدر قرمز جاشیر
سداب چای کوهی کاکوتی
سفوف خفقان ارمک - افدرا آب بشقابی
عروسک پشت پرده ترکیب گیاهی برای پروستات اسفرزه
ترکیب گیاهی برای سرطان روناس زوفا
ترکیب گیاهی برای التهاب لثه اطفال گوار گام گل ماهور
روغن بادام سورنجان+گزنه+آویشن+زوفا قهوه سبز+قهوه عربی
روغن آنیس ترکیب گیاهی برای مغز ترکیب گیاهی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک
روغن بوراگ بروملاینز مریم نخودی
گل همیشه بهار حشیش کاپسیکوم
عصاره مریم گلی+عصاره سرخارگل سینامون شنبلیله+زنجبیل+ترنجبین
کرانبری کدو سرخارگل
بابا آدم اوکالیپتوس میوه فنل
ترکیبات فلاونوئید شمعدانی عطری جینکو بیلوبا
جین سینگ حنا لیسیتین
آنغوزه ترب وحشی رزماری
رویال ژلی اسپیرولینا شاهتره
انار پنجه شیطان نعناع فلفلی
آلوئه ورا آویشن شیرین بیان
سیر گل ختمی شوید
کرفس افسنتین باریجه
علف چای سنبل الطیب خارخاسک
انیسون بابونه شیرازی زنجبیل
کنگر فرنگی گل ساعتی چای سبز
مورد بادرنجبویه بلاک کوهش
درمنه نسترن گالگا
آویشن شیرازی خارشتر ترکیب گیاهی ملین
انجیر تاتوره جودوسر
زعفران اروانه بابونه
بادرشیبو بارهنگ برگ بو
برنجاسف بابونه گاوی کلرلا ولگاریس
مهار کننده کربوهیدات دارچین گل گاوزبان
کتان - بزرک گل محمدی گشنیز
به دانه به لیمو بید
پرسیاوشان خاکشیر دم گیلاس
دیژیتال ریواس زیره سیاه
قدومه شیرازی گزانگبین گل پر
مرزه تابستانه رویال ژلی+جین سینگ لیکوپن
پنیر باد سنجد گانودرما لوسیدوم
رویال ژل+عسل+عصاره میوه عناب رازیانه+پوست انار+مرزه ترکیب گیاهی برای سندرم پیش از قاعدگی
ترکیب گیاهی برای سرفه و سرماخوردگی ترکیب گیاهی برای کلیه ترکیب گیاهی برای هموروئید و واریس
ترکیب گیاهی برای دیابت و سندرم متابولیک ترکیب گیاهی برای کووید-19 - کرونا ترکیب گیاهی برای تقویت قوای جنسی خانم ها
ترکیب گیاهی برای تقویت قوای جنسی آقایان ضد درد و ضد التهاب گیاهی شیرین بیان+همیشه بهار
اسیدهای چرب ستیله شده بنفشه آویشن+عشقه
ترکیب گیاهان دارویی برای یائسگی ترکیب گیاهی برای آرتریت و نقرس ترکیب گیاهی برای کبد
مصفای خون منضج سودا منضج مواد غلیظه
اکسیر مقوی معده ترکیب گیاهی ضد افسردگی و مشکلات خواب دافع سموم
مقوی عمومی بدن صفرابر ترکیب گیاهی برای مفاصل
ترکیب گیاهی برای آفت دهان و تبخال ترکیب گیاهی برای کلسترول و تری گلیسیرید نعناع
تونکات علی آووکادو+عصاره غیر صابونی سویا درمان گیاهی ترک اعتیاد
کد ژنریک نام شکل دارویی پرخطر دما حیاتی برچسب هشدار بالا

  • اسامی تجاری فارسی
  • اسامی تجاری انگلیسی

چنانچه در خصوص "بومادران" سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

Click to Change image

آگهی های عمومی

گلوتریو کلسیم پلاس ابوریحان فاراموکس شیاف ایبوپروفن شربت نوسکاف اپلیشکن اندرورید و آی او اس دارویاب-app drug info