گیاه شبدر قرمز از نظر طب قدیم ایران گیاهی سرد و تر است. این گیاه در طب سنتی ایران به عنوان خلط آور، ضد عفونی کننده، ضد درد، ضد سرفه، تب بر، بهبود دهنده ذات الریه و مننژیت استفاده می شود و همچنین درمان کننده بیماری های پوستی، ریه و اختلالات سیستم عصبی و باروری است. از خواص دیگر این گیاه درمان و کاهش دهنده گر گرفتگی به خصوص در زنان یائسه، کاهش کلسترول، بهبود سیستم گردش خون و جلوگیری از شکل گیری لخته های خون، پلاک های سرخرگی و ابتلا به سرطان خوش خیم پروستات می توان اشاره کرد (2،3).
تحقیقات ثابت کرده است که ترکیبات موجود در این گیاه در کاهش علائم گر گرفتگی در زنان یائسه بسیار مؤثر است. که این اثر را به فیتواستروژنیک ایزوفلاون های گیاه شبدر قرمز نسبت داده اند. این ترکیبات از طریق فعل و انفعال با گیرنده های استروژن علائم یائسگی را کاهش می دهند. همچنین ایزوفلاون های گیاه که ساختاری شبیه به هورمون زنانه استروژن دارد و در بهبود سندرم پیش از قاعدگی مؤثر است. مشخص شده است که ترکیبات استروژنیک این گیاه با اتصال به رسپتورهای استروژنیک بتا و با تأثیر بر سیستم های دوپامینرژیک، سروتونرژیک و کولینرژیک عملکرد شناختی و خلق و خو را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. علاوه بر آن اثرات آنتی اکسیدانی، ضد رگ زایی، ضد التهابی و ضد سرطانی آن اثبات شده است. پژوهشگران در تحقیقات خود گزارش کرده اند که عصاره شبدر قرمز از آسیب نورون های دوپامینرژیک در اثر سمیت لیپوپلی ساکارید ممانعت کرده و سطوح ناقل عصبی دوپامین را در مغز افزایش می دهد. همچنین مشخص شده است که ایزوفلاون های گیاه نورون های مغز را در برابر آسیب گلوتامات محافظت می کند. در تحقیقات ثابت شده است که ایزوفلاون های این گیاه ترشح سیتوکین های التهابی اینترلوکین- 6 و فاکتور نکروزی توموری آلفا، توسط ماکروفاژها را در پاسخ به لیپوپلی ساکارید کاهش می دهند و سبب افزایش ترشح فاکتور ضد التهابی اینترکولین- 10 و کاهش سنتز نیتریک اکسید و لیپوکسی ژناز می شوند. گیاه شبدر قرمز بر فشار خون و عمل آندوتلیوم در خانم های منوپوز دیابتی مؤثر است (7-5، 2).
گل های شبدر حاوی ترکیب تریفولین، ایزوتریفولین و اسانس است. این گیاه همچنین سرشار از مواد معدنی شامل سلیس، آهن، فسفر، گوگرد، پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی، آهن و مس است. از ترکیبات دیگر آن ایزوفلاون ها مانند Genistein و Daidzein و ساپونین ها، فیتواسترول ها، الیگوساکاریدها و اسید فیتیک است (1،2).
عوارض جانبی خاصی از این گیاه گزارش نشده است
مصرف همزمان این گیاه با داروی آسپرین تداخل دارد (افزایش خطر خونریزی) به دلیل وجود ترکیبات کومارین موجود در گیاه در مصرف همزمان. همچنین مصرف همزمان گیاه شبدر قرمز با وارفارین، استروژن ها و ضد بارداری های خوراکی تداخل دارد (4).
استفاده از گیاه شبدر قرمز در دوران بارداری و شیردهی با مشورت پزشک استفاده شود
منابع
1-Pakalapati G, Li L, Gretz N, Koch E, Wink M,Influence of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on gene and protein expression profiles in liver of ovariectomized rats. Phytomedicine 16 2009, 845-855.
2-Sabudak T, Guler N, Trifolium L. a review on its phytochemical and pharmacological profile. Phytother Res 23 (2009) 439-446.
3-Azadbakht M. Phytoestrogens. Journal of Medical Plants. 2006; 6:1-10.
4-ضیایی، علی،مسگرپور، بیتا (1384). احتیاط مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی بر اساس شواهد و مستندات،انتشارات تیمورزاده- نشر طبیب.
5-Mueller M, Hobiger S, Jungbauer A, Red clover extract: a source for substances that activate peroxisome proliferator-activated receptor α and ameliorate the cytokine secretion profile of lipopolysaccharide-stimulated macrophages. Menopause 172 , 2010. 379-387.
6-Occhiuto F, Zangla G, Samperi S, Palumbo DR, Pino A, De Pasquale R, et al., The phytoestrogenic isoflavones from Trifolium pratense L. (Red clover) protects human cortical neurons from glutamate toxicity. Phytomedicine 15 , 2008. 676-682.
7-Howes JB, Tran D. Brillante D, Howes LG. Effects of dietary supplementation with isoflavones from red
clover on ambulatory blood pressure and endothelial function in postmenopausal type 2 diabetes. Diabetes,Obesity and Metabolism. Volume 5, isuue5, 2003;p. 325-332.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|