نام علمی گیاه: Foeniculum vulgare
نام انگلیسی گیاه: Fennel
نام فارسی: رازیانه - بادیان
تاریخ به روز رسانی: ۱۳۹۵/۰۸/۱۰
اثرات درمانی :
اندام های مختلف رازیانه بادشکن، محرک تولید شیر، ضد دلپیچه و ضد دل درد است.ریشه رازیانه دارای اثر مدر قوی است و بذرهای آن محرک تولید هورمون های زنانه است.این گیاه دارای اثرات ضد التهاب، ضد اسپاسم، خلط آور و ضد درد می باشد و با اثر ضد زخم و آنتی اکسیدان در درمان ضایعات گوارشی و پوکی استخوان مؤثر می باشد.رازیانه همچنین در درمان ناراحتی های عصبی، علائم سندرم پیش از قاعدگی و کاهش دیسمنوره مؤثر است.این گیاه حاوی اثرات ضد اکسایشی بالایی می باشد ( 1،5،6).
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر :
رازیانه گیاهی به عنوان عامل استروژنی می باشد. و تحقیقات ثابت کرده است که استروژن ها و فیتواستروژن ها دارای خاصیت ضد اضطرابی می باشند، و رازیانه گیاهی حاوی فیتواستروژن می باشد. تحقیقات ثابت کرده است که عصاره آبی میوه رازیانه سبب کاهش درد حاد و مزمن می شود، مکانیسم احتمالی تأثیر رازیانه ممکن است به علت شباهت ساختاری آنتول موجود در رازیانه با دوپامین باشد که به گیرنده های دوپامین متصل شده و باعث کاهش درد می شود ( 9-7)
ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه :
قسمت های مورد استفاده این گیاه، ریشه، برگ و میوه آن می باشد. میوه (دانه) رازیانه شامل ماده روغنی، مواد قندی، موسیلاژ و اسانس می باشد.قسمت عمده آن را آنتول تشکیل می دهد، همچنین دارای مقدار کمی تانن، روغن لیماز، فنچون، فلاندرن، لیمونن، میرسن، استراگول،ترانس آنتول و کافن است. میوه رازیانه بهترین اندام برای استخراج ترانس آنتول است، همچنین سرشار از فیتواستروژن ها از جمله لیگنان می باشد. در ریشه این گیاه ترکیبات کومارینی از جمله برگاپتن (Bergapten) نیز وجود دارد ( ).همچنین ترکیب های فلاونوئیدی، فلاونول ها و به خصوص حضور فنیل پروپانوئیدها (ترانس آنتول و استراگول) و هیدروکربن های ترپنی اکسیژنه، ویتامین E و اسید آسکوربیک در این گیاه به اثبات رسیده است ( 4-1).
احتیاط مصرف در این گیاه :
مصرف بیش از حد بذرهای رازیانه سمی است و اسانس آن نباید به مصرف داخلی برسد. استفاده بیش از حد از اسانس رازیانه سبب التهاب ریه ها، اختلالات تنفسی و تشنج می شود. مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است ( 1).
منابع
1-دوازده امامي، سعيد، مجنون حسيني، ناصر(1387). زراعت و توليد برخي گياهان دارويي و ادويه اي، ج، دوم، انتشارات دانشگاه تهران.
Thompson L U, Robb P, Serraino M, Mammalian lignin 2-production from various foods. Nutr Cancer 16 (1991), 43-52.
3-Pokorny J, Yanishlivea N, and Gordon M. (2001). Antioxidants in food. CRC Press, 380p.
4-Barros L, Heleno SA, Carvalho AM, Ferreira ICFR. (2009). Systematic evaluation of the antioxidant potential of different parts of Foeniculum vulgare Mill. from Portugal. Journal of Food and Chemical Toxicology, 47: 2458–2464.
5-Moura LS, Carvalho RN, Stefanini MB, Ming LC, Meireles MA. Lucinewton SM, Raul NC, Mirian BS, Lin CM, M. Angela A. Meireles. Supercritical fluid extraction from fennel (Foeniculum vulgare): global yield, composition and kinetic data. Science direct 2005;212-219.
6-Birdane FM, Cemek M, Birdane YO, Gülçin I, Büyükokuroğlu ME. Beneficial effects of Foeniculum vulgare on ethanol-induced acute gastric mucosal injury in rats. World J Gastroenterol 2007;13(4):607-11.
7-Decherney AH. Current obstetrics & gynecologic diagnosis & treatment. 9th ed. New York: Mc Grow-Hill;2003.p.34.
8-Lund T D, Lephart E D, Dietary soy phytoestrogens produce anxiolytic effect in the elevated plus-maze.Brain Res 913 (2001) 180-184.
9-Vanleh J. Herbal medicine. Translated to Persian by: Shamse-Ardakani MR, Nekoi Naini N. Tehran: Rahe Kamal pub;2002.p.246-249.[Persian].
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|
اسامی تجاری موجود در ایران |
|||
نام تجاری | |||
---|---|---|---|
ساشه گالاکتورایز
|
|||
قطره رازیانه زردبند
|
|||
قطره فنیلین
|
|||
شربت کولیک میکسچر
|
|||
لینیمنت روغن رازیانه نوشاد
|
|||
قطره کولیکید
|
|||
شربت رازیانه بیوفیتا
|
|||
سافت ژل فنلین باریج (فنیلین)
|