نام علمی گیاه: Thymus vulgaris
نام انگلیسی گیاه: garden thyme
خانواده گیاه: Lamiaceae
نام فارسی: آویشن- آویشن باغی
تاریخ به روز رسانی: ۱۳۹۵/۰۸/۰۶
توسط گروه تحقیقات گیاهان دارویی دارویاب
اثرات درمانی : آویشن باغی دارای خواص ضد التهابی،ضد عفونی کننده،ضد سرفه،ضد اسپاسم و خلط آور است (5).این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی بالا،خواص ضد سرطانی و آنتی کارسینوژنیک می باشد (6).همچنین آویشن باغی دارای اثر نیرو دهنده هضم کننده،ضد قارچی،ضد باکتریایی،ضد تشنج،ضد کرم و ضد روماتیسم می باشد (7).این گیاه به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، علاوه بر کاهش چربی خون، می تواند در مهار اکسیداسیون LDL نقش داشته باشد (8).آویشن باغی به صورت تازه یا خشک در طب سنتی به عنوان آرامبخش،محرک جنسی و خلط آور که به شکل تنتور یا دم کرده مصرف می شود.همچنین برای کمک به مشکلات رماتیسمی و پوستی (کوفتگی،پیچش مفصل همراه با پارگی جزیی رباط ها) استفاده می شود.اسانس این گیاه را در مصرف خارجی با روغن زیتون یا روغن های دیگر روی مفاصل به عنوان گرم کننده و محرک سطحی به کار می برند (9).
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر :
نتایج تحقیقات نشان می دهد که اسانس آویشن باغی در شرایط آزمایشگاهی مانع از رشد کارسینوم سلول های سنگفرشی حاصل از تومور سر و گردن در انسان می شود (10).همچنین اثرات درمانی و پیشگیری کننده ی عصاره ی هیدروالکلی آویشن باغی بر ضایعات پیش سرطانی و کارسینوم سلول های سنگ فرشی غده ی پروستات موش صحرایی به اثبات رسیده است که مربوط به ماده مؤثره ی تیمول و کارواکرول می باشد (11).عصاره ی این گیاه باعث بهبود پتانسیل آنتی اکسیدانی و در نتیجه کمک به جلوگیری از استرس اکسیداتیو می شود (12).تحقیقات نشان می دهد در عصاره ی هیدروالکلی آویشن باغی ترکیباتی وجود دارد که آنزیم های سیکلواکسیژناز را مهار می کند و موجب کاهش استرس اکسیداتیو می شود (13).عصاره ی این گیاه باعث کاهش غلظت سرم کلسترول،LDL و سرم تری گلیسیرید می شود،بدون این که باعث هیچ آسیب گاستریت شود (14).آویشن دارای اثرات ضد میکروبی بالایی می باشد.ترکیبات مؤثر ضد میکروبی آن فلاونوئیدهایی شامل آپی ژنین،نارینژین،لوتئولین و روغن های فرار حاوی تیمول و کارواکرول می باشد. مایع استخراجی از آویشن باغی یکی از مواد سازنده ی شربت های ضد سرفه می باشد که به عنوان ماده ی طعم دهنده مورد استفاده قرار می گیرد.از اسانس آن به صورت محلول های الکلی گاهی در رفع بعضی از سوء هاضمه ها،اسهال های ساده و دفع کرم استفاده می شود (4).
ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه :
عصاره ی هیدروالکلی برگ ها و سرشاخه های گلدار آویشن باغی دارای ترکیبات گوناگونی است که مهمترین آن ها تیمول و کارواکرول می باشد.که اثرات بیولوژیکی و درمانی عصاره ی گیاه را به این ترکیبات نسبت می دهند (1).قسمت های دارویی این گیاه سرشاخه ها و برگ های خشک شده ی آن (اندام هوایی) می باشد که حاوی ترپنوئیدهای فنولی و گلیکوزیدی،الکل های آلفاتیک،تانن ها،اوژنول،اسید کافئیک،ساپونین ها،اسید رزمارینیک،آپی ژنین،تری ترپن ها،فلاونوئیدها و ترکیبات تلخ می باشد (2،3).آویشن باغی محتوی 8/0 تا 6/2 درصد اسانس است که قسمت اعظم آن را فنول ها (20 تا 80 درصد)،هیدروکربن های مونوترپنی شامل پاراسایمن و گاماترپینن تشکیل می دهد (4).
احتیاط مصرف در این گیاه :
مصرف گیاه آویشن دنایی در زنان باردار با مشورت پزشک باشد. تاکنون اثر سمی از این گیاه گزارش نشده.اما استفاده خوراکی از اسانس آن در دوز بالا و همچنین به صورت استفاده مستقیم بر پوست توصیه نمی شود (1).
منابع
1-Keeforer– Ring K, Thompson JD, Linhart YB. Beyond six scents: defining a seventh Thymus vulgaris chemotype new to southern France by ethanol extraction. Flavour and Fragrance Journal 2009; 24: 117-22.
2-Bisset, N.G. and Witch, M. (2001). Herbal drugs and phytopharmaceuticals ahand book for practice on
a scientificbasis; with refrence to German commission E n\\monographs, 2nd Edition. CRC press, pp. 493-495.
3-Yazdani, D., Shahnazi, S., Jamshidi, A., Rezazadeh, S. and Mijab, F. (2006). Study and variation of essential oil quality and quality and quality in dry and fresh herb of Thyme and Tarragon. Journal of Medicinal plants, 5(17): 7-6.
4-Leung, A.R. and Foster, S. (1996). Encyclopcdia of common natural ingredients: used in food, drugs, and cosmertics. Used in food, drugs, and cosmetics. A Wiley Interscience publication John Wiley & sons, lnc. pp: 492-495.
5-Vigo E, Cepeda A, Gualillo O, Perez-Fernandez R. In-vitro anti-inflammatory effect of Eucalyptus globulus and Thymus vulgaris: nitric oxide inhibition in J774A.1 murine macrophages. J Pharm Pharmacol. 2004; 56(2): 257-63.
6-Lixandru BE, Dr?cea NO, Dragomirescu CC, Dr?gulescu EC, Coldea IL, Anton L, Dobre E, Rovinaru C,Codita I. Antimicrobial activity of plant essential oils against bacterial and fungal species involved in food poisoning and/or food decay. Roum Arch Microbiol Immunol. 2010; 69(4): 224-30.
7-Letchamo W, Xu HL, Gosselin A. Variations in photo synthesis and essential oil in thyme. J Plant physiol 1995; 147: 29-37.
8-Seung- Joo L, Katumi U. Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (thymus vulgaris L) and their antioxidant properties. J Food Chem 2005; 11: 131-37.
9-Leung AY and Foster S. Encyclopedia of common natural ingredients: used in food, drugs, and cosmetics. A Wiley Interscience Publication - John Wiley & Sons, Inc. 1996; p.649.
10-Sertel S, Eichhorn T, Plinkert PK, Efferth T. Cytotoxicity of Thymus vulgaris essential oil towards human oral cavity squamous cell carcinoma. Anticancer Res 2011; 31: 81-87.
11-Singh B, Lucci A. Role of cycloxygenase-2 in breast cancer. Surg Res. 2002; 108: 173-9.
12-Rana P, Soni G. Antioxidantpotential of thyme extract: alleviation of Nnitrosodiethylamine - in duced
oxidative stress. Hum Exp Toxicol. 2008. 27(3): 215- 21.
13-Joekim H, Chung JH, Lee SH, Jung YS, Moon CH, Baik EJ. Involvement of endogenous prostaglandin- f2? on kainic acid– induced seizureactivity through fp receptor: the mechanism of proconvulsant effects of COX-2 inhibitors. Brain Res. 2008; 1193: 153-61.
14-Avci, G., Kupeli, E., Eryavu, A., Yesilada, E.& Kucukkurt, I. (2006).Antihypercholesterolaemic and antioxidant activity assessment of some plants used as remedy in Turkish folk medicine. 11; 107(3): 418-423.
15-Morton JF. Major medicinal plants,botany, culture and uses. Charles C. Thomas Publisher, Bannerstone House. 1977; p.431.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|---|---|---|---|---|
06469 |