از گل ماهور به عنوان خلط آور و ضد سرفه استفاده می شود و برای درمان بیماری های ریوی مانند برونشیت و سیاه سرفه مؤثر است. گل ماهور دارای اثر نرم کنندگی و تسکین دهنده درد است و اثر ضد التهابی دارد.این گیاه دارای خاصیت اکسیدانی بوده و در درمان ورم لوزه ها، اسهال، بواسیر و عفونت مجاری ادراری مؤثر است (1،3).
مطالعات نشان داده است که ترکیبات استروئیدی موجود در گل ماهور در موش های صحرایی به شکل سیستمیک یا موضعی باعث بهبود فرایند ترمیم زخم و رگ زایی می شود.همچنین مشخص شده است گل های این گیاه اثر نرم کنندگی داشته و دارای خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال می باشد.پلی ساکاریدها و ساپونین های موجود در گل ماهور نقش عمده ای در فعالیت های ایمنی و ضدالتهابی دارد.
در یک مطالعه در دو گروه پماد گل ماهور و گروه کنترل مشخص شد که این گیاه فعالیت قابل توجه و معنی داری در ترمیم زخم،کاهش درد و خواص ضدالتهاب دارد.ترکیبات موجود در گل ماهور در رشد مجدد مو تأثیر دارد. به طوری که در زمان های قدیم،مردم رم باستان از گل های این گیاه جهت تقویت و رنگ کردن موی خود استفاده می کردند. فلاونوئیدهای موجود در این گیاه در روند ترمیم زخم به عنوان عامل مؤثری در از بین بردن رادیکال های آزاد به واسطه مهار سنتز نیتریک اکساید محسوب می شود. مشخص شده است که تمام گونه های گل ماهور دارای خواص فارماکولوژیک بوده و فقط میزان اثر آن با توجه به درصد ترکیبات مؤثر آن در گونه های مختلف متفاوت است.
ترکیبات اصلی عصاره ی گل ماهور شامل فلاونوئید،ساپونین ها،ایریدوئیدها،مونوترپن گلیکوزید،استروئید، موسیلاژ،گلیکوزید فنیل اتانوئید،ورباسکوزید،اسید چرب و تانن می باشد (1).
در مصرف خوراکی این گیاه هیچ گونه عوارض و سمیتی گزارش نشده است. ولی مصرف آن در دوران بارداری باید با مشورت پزشک باشد.
منابع
1-Kupeli E, Tatli II, Akdemir ZS, Yesilada E. Bioassay-guided isolation of anti-inflammatory and antinociceptive glycoterpenoids from the flowers of Verbascum lasianthum Boiss.ex Bentham. J Ethnopharmacol. 2007;110 (3):444-50.
2-Tatli I,Akdemir Z,Chemical constituents of Verbascum L, Species, Fabad J Pharm Sci. 2004;29:93-107.
3-Panchal MA, Murti K, Lambole V. Pharmacological properties of Verbascum thapsus-a review. Int J Pharm Sci Rev Res 2010; 5(2):73-7.
4-Gorouhi F., Farnaghi F., Seirafi H., Nassiri-Kashani M. Efficacy of Verbascum songaricum Schrenk hair tonic in androgenetic alopecia. Journal of Amacad dermatol 2007; 6:1503-1506.
5-Nabiuni N, Oryan SH, M Ayyobipor, Bagheri M. Histochemical study of Verbascum speciocum extract's effects on the wound healing in rats. Journal of Cell & Tissue. 2011;2(1):67-75.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|