نام علمی گیاه: Myrtus commuis
نام انگلیسی : myrtle
از نظر طب سنتی گیاه مورد طبیعتی سرد و معتدل دارد و به صورت خوراکی در بیماری های دستگاه تنفس از جمله سینوزیت و سرفه های خشک و به عنوان خلط آور استفاده می شود. میوه این گیاه بادشکن است و به عنوان ضد انگل، مقوی معده، قابض، آرامبخش و بند آورنده خونریزی استفاده می شود. در مصارف خارجی؛ جوشانده برگ مورد جهت تقویت پیاز مو و جلوگیری از ریزش مو و به عنوان ضد عفونی کننده پوست های چرب به کار می رود. محلول و پماد تهیه شده از گیاه در التیام بیماری های آفت دهان، تب خال و برفک مؤثر است.مصرف موضعی برگ له شده مورد برای درمان بیرون زدگی مقعد اطفال مؤثر است.همچنین اسانس روغنی این گیاه به صورت موضعی جهت تسکین درد رماتیسم و به همراه سرکه برای جلوگیری از خونریزی بینی استفاده می شود (1). استفاده از گیاه مورد به صورت موضعی از بین برنده عفونت ها است و به عنوان آنتی سپتیک در درمان التهاب مخاط بینی استفاده می شود. دم کرده برگ های این گیاه به صورت غرغره و دهان شویه جهت عفونت دهان و لثه ها استفاده می شود.
تحقیقات ثابت کرده است که این گیاه علاوه بر اثرات ضد قارچی و میکروبی بر باکتری های مختلف گرم مثبت و منفی، می تواند سبب از بین رفتن ویروس هرپس شود. ه به دلیل وجود ترکیبات فنولی و وجود دو ماده مهم هومولوگ به نام میرتوکومولون 1 و 2 اثرات ضد میکروبی قوی بر باکتری های گرم مثبت داشته است. همچنین مشخص شده است که این گیاه برای درمان افراد دیابتی مؤثر است و در درمان سوختگی اثرات مثبتی نشان داده است.
گیاه مورد حاوی تانن، اسیدهای آلی، مواد رزینی، اسید مالیک، اسید سیتریک، اسانس و مواد معدنی به خصوص گوگرد و سلنیوم است. ترکیبات مهم و دارویی موجود در اسانس گیاه شامل دیپانتین، لیمونن، سینئول، آلفا-پنیول، لینالول، میرتنول، نرول، آلفا- ترپینول، میرتنیل استات، 1 و 8 سینئول، ژرانیل و کامفن است (1). این گیاه حاوی فلاونوئیدها و ویتامین C نیز می باشد.
استفاده از این گیاه در دوران بارداری به دلیل اثرات محرک در چند ماه اول بارداری باید با توصیه و مشورت پزشک استفاده شود.
منابع
1- درخشان، زیبا، شاهقلی، محمد (1390). گیاهان دارویی و معطر کوهستانی.انتشارات اصفهان، عطارپور.
2-Gortzi O, Lalas S, Chinou I, Tsaknis J. Reevaluation of bioactivity and antioxidant activity of Myrtus communisextract before and after encapsulation in liposomes. Eur Food Res Technol, 2008; 226(3):583-590.
3-Yoshimura M, Amakura Y,Tokuhara M, YoshidaT.Polyphenolic compounds isolated from the leaves of Myrtus communis J Nat Med , 2008; 62(3): 366-368.
4-Feibt C, Franke L, AppendinoG,Werz O. Identification of Molecular Targets of the Oligomeric Nonprenylated Acylphloroglucinols from Myrtus communis and Their Implication as Anti-Inflammatory Compounds .The journal of pharmacology and experimental therapeutics, 2005; 315: 389-396.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|