راموسیرومب (ramucirumab) یک مونوکلونال آنتیبادی میباشد که آنتاگونیست گیرنده ی فاکتور رشد اندوتلیال عروقی 2 (VEGFR2) میباشد و به صورت اختصاصی به گیرنده VEGF 2 متصل می شود.
این دارو در درمان سرطانهای گوارشی پیشرفته یا متاستاتیک، سرطان متاستاتیک سلولهای غیرکوچک ریه، سرطانهای کولورکتال پیشروندهی متاستاتیک، و کارسینوم سلول های کبدی پیشرفته یا عود کننده تجویز میگردد.
این دارو با نام تجاری سیرامزا Cyramza در دنیا معروف شدهاست وبه صورت ویال تزریقی ۱۰۰میلیگرم/۱۰میلیلیتر؛ ۵۰۰میلیگرم/۵۰میلیلیتر(حاوی پلیسوربات ۸۰) تولید میشود.
راموسیرومب یک مونوکلونال آنتیبادی نوترکیب است که با اتصال اختصاصی به گیرندههای 2 VEGF از اتصال VEGF به گیرنده ها که منجر به آنژیوژنز و رشد تومور میشود، جلوگیری مینماید.
متابولیسم:نامشخص از طریق CYP450
نیمهعمر حذف:۱۴روز
دفع: کلیرنس:۰/۰۱۵لیتر/ساعت
-سابقهی حساسیت به راموسیرومب یا داروهای مشابه
-شیردهی (در مدت درمان و تا دوماه پس از قطع این دارو)
-بیمار با فشار خون کنترل نشده، پرفوراسیون دستگاه گوارش، خونریزی شدید، ترومبوآمبولی شریانی
-بیمار با زخم و جراحات بهبود نیافته
-از مصرف این دارو از ۲۸روز قبل از هر جراحی الکتیو خودداری شود.
-از مصرف این دارو حداقل تا ۲هفته پس از جراحیهای بزرگ، خودداری شود.
عوارض شایع:
خونریزی، فشارخونبالا، خستگی، آستنی، پروتئیناوری، دردشکمی، ادم محیطی، سردرد، کاهش اشتها، خونریزی بینی، تهوع، آسیت، اسهال، بیخوابی، کمردرد، تب، استفراغ، واکنشهای زمان تزریق، تیروئید کمکار، انسفالوپاتی کبدی، سندرم هپاتورنال، نوتروپنی، راش پوستی، آنمی، ترومبوسیتوپنی،هایپوناترمی، هایپوکلسمی، هایپوآلبومینمی
عوارض جدی:
خونریزی شدید، ترومبوامبولی شریانی، سکتهقلبی، سکتهمغزی، ایست قلبی، ایسکمی مغزی، میکروآنژیوپاتی ترومبوتیک، همانژیوم، سندرم انسفالوپاتی برگشتپذیر خلفی ، افزایش شدید فشارخون، عدم بهبود زخمها، پرفوراسیون گوارشی، انسداد روده، واکنششدید زمان تزریق، سندرم نفروتیک، آسیت، انسفالوپاتی، سندرم هپاتورنال، ترومبوسیتوپنی، آنمی، نوتروپنی، پنومونی، فبریل نوتروپنی، آنوریسم شریانی، دیسکشن شریانی، پارگی شریانی
واکنشهای زمان انفوزیون که معمولا در نوبت اول یا دوم تزریق ایجاد میشود، شامل لرز، گرگرفتگی، افت فشارخون، برونکواسپاسم، دیسپنه، هیپوکسی، خسخس سینه، فشار و درد در قفسهسینه، تاکیکاردی فوقبطنی، کمردرد/اسپاسم، ترمور، یا بی حسی اندامها
*مشخصات کلی تداخلات:
- تشدید اثرات ضد پلاکت و ضد انعقاد
- افزایش خطر خونریزی یا آسیب به مخاط دستگاه گوارش
- تشدید اثرات افزاینده فشارخون
- افزایش حذف هورمونهای تیروئیدی از بدن
- تشدید اثرات ترومبوژنیک
- عامل انکولوژیک سرکوب کننده مغز استخوان
- تشدید سمیت کلیوی
تداخلات رده X (پرهیز):
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات داروها توسط راموسیرومب:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات راموسیرومب توسط داروها:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
افزایش اثرات داروها توسط راموسیرومب:
مشتقات بیسفسفونات
افزایش اثرات راموسیرومب توسط داروها:
سولریامفتول
تداخل با غذا:
ذکر نشده است.
-با توجه به پروتکلها و توصیههای برشور دارو، لازم است مصرف این دارو ۲۸روز قبل هرگونه جراحی الکتیو متوقف شود و پس از ۲هفته از جراحی بزرگ، زمانی که جراحات بیمار بهبود کامل یافتهاست، مجدد آغاز شود.
موارد احتیاط راموسیرومب:
-خانمهایی که امکان باروری دارند
-افراد با دفع ادراری پروتئین(پروتئیناوری)
-افراد با نارسایی کبدی
-افراد بالای ۶۵سال
-سطح پروتئین ادرار، شمارش افتراقی سلولهای خونی(CBC)،آنزیمهای کبدی به صورت منظم و دورهای ارزیابی شود.
-فشارخون بیمار هر دوهفته یکبار و در صورت نیاز، به صورت متناوبتر توسط پزشک پیگیری شود.
-بیمار از نظر عوارض درمان همچون خونریزی گوارشی، پرفوراسیون، حوادث قلبیعروقی و ترومبوآمبولیک، ترمیم جراحات پوستی و سندرم انسفالوپاتی برگشتپذیرخلفی تحت نظر قرار بگیرد.
-توصیه میشود غربالگری هپاتیت بی با آنتیژن سطحی و اصلی هپاتیت ب، Ig یا IgG تام، و آنتیبادی هپاتیت بی پیش از شروع درمان با داروهای ضدسرطان انجام شود تا درصورت لازم اقدامات به موقع انجام شود.
-برای خانمهای با امکان باروری، پیش از شروع درمان، تست بارداری انجام شود. در مدت درمان و تا سه ماه پس از قطع راموسیرومب از یکروش ضدبارداری مطمئن استفادهشود.
-شیردهی در مدت درمانبا راموسیرومب و تا دو ماه پس از آخرین نوبت تزریق، توصیه نمیشود.
-در مدت درمان با راموسیرومب، سطح پروتئین در ادرار، آزمایشات عملکرد تیروئید (TFTs) و وضعیت فشار خون بیمار هر دوهفته چک شود.
-دوز مصرفی این دارو بر اساس وزن بیمار و توسط پزشک متخصص محاسبه میگردد.
-پیش از انفوزیون این دارو لازم است بیمار با داروهای آنتیهیستامینی مانند دیفن هیدرامین برای پیشگیری از عوارض آلرژیک، آماده شود.برای بیمارانی که واکنشهای حساسیت درجهی یک یا دو را در تزریقهای قبلی تجربه کردهاند، علاوه بر آنتی هیستامینها از دگزامتازون یا داروهای مشابه و استامینوفن نیز استفاده شود.
-در افراد با نارسایی کبدی شدید و سیروز کبدی، تنها در صورتی که مزایای درمان با راموسیرومب بیشتر از معایب آن ارزیابی میشود، درمان را ادامه دهید.
-در صورت بروز عوارضی همچون ترومبوز شریانی، پرفوراسیون گوارشی، خونریزی جدی، پروتئین ادرار بیشتر از ۳ گرم در ۲۴ساعت و سندرم نفروتیک، سندرم انسفالوپاتی برگشتپذیر خلفی یا فشار خون غیرقابل کنترل، مصرف دارو قطع گردد.
-انفوزیون این دارو در مدت ۶۰دقیقه به صورت آهسته انجام شود. در صورت تحمل بیمار میتوان تزریقهای بعدی را به مدت ۳۰دقیقه انجام داد. از لاین جداگانه و پمپ جهت انفوزیون استفاده شود. به بیمار و همراه وی در مورد نحوهی استفاده از پمپ آموزش داده شود و تاکید گردد که از تغییر سرعت پمپ بدون تایید پزشک خودداری نماید.
-از تزریق بلوس یا سریع و یکجای این دارو خودداری گردد.
-لازم است لاین انفوزیون پس از تزریق این دارو با نرمال سالین شستشو دادهشود.
-از تزریق این دارو در لاین مشترک با سایر محلولها (به جز نرمال سالین )یا همراه با سایر الکترولیتها و داروها خودداری شود.
-بیمار از نظر واکنشهای حساسیتی در مدت انفوزیون تحت نظر باشد و در صورت مشاهدهی علائم درجه یک یا دو، سرعت انفوزیون تا ۵۰درصد کاهش یابد. در صورت بروز واکنشهای درجه۳یا ۴، مصرف راموسیرومب به صورت دائمی قطع گردد.
-در صورت ترکیب درمانی با سایر داروهای شیمیدرمانی، راموسیرومب پیش از دوستاکسل، پکلیتاکسل یا فولفیری FOLFIRI استفاده شود.
-ویالهای راموسیرومب در دمای ۲تا۸درجهسانتیگراد در یخچال و در بسته بندی اولیهی کارخانه نگهداری شود. از نگهداری در فریزر و مناطقی از یخچال که موجب یخزدگی دارو میشود، خودداری گردد.
-از تکان دادن ویال راموسیرومب یا محلول آماده به تزریق خودداری شود.
-محلول دارویی رقیق شده در نرمال سالین جهت انفوزیون نیز دریخچال و حداکثر به مدت ۲۴ساعت یا در دمای اتاق حداکثر به مدت ۴ساعت (زیر ۲۵درجه سانتیگراد)نگهداری گردد.
-پیش از تزریق طبق توصیهی کارخانهی سازنده دوز تزریقی راموسیرومب در ۲۵۰میلیلیتر نرمال سالین رقیق شود. از رقیق سازی این دارو با دکستروز یا سایر محلولهای تزریقی خودداری گردد.
-جهت کمک به انحلال راموسیرومب در نرمال سالین، میتوانید محلول ترکیب شده را به آرامی برگردانید(معکوس کنید) اما از تکان دادن آن خودداری نمایید.
-در صورت باقی ماندن دارو در ویال، داروی اضافی دور ریخته شود.
-در صورت وقوع وقایع ترومبوتیکشریانی، و پرفوراسیون گوارشی مصرف این دارو به صورت دائمی قطع گردد.
-در مدت درمان با این دارو، عملکرد تیروئید بیمار مورد ارزیابی قرار گیرد.
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|
اسامی تجاری موجود در ایران |
|||
نام تجاری | |||
---|---|---|---|
ویال سیرامزا 500 میلی گرم/50 میلی لیتر - راموسیرومب
|
|||
آمپول سیرامزا 100 میلی گرم/10 میلی لیتر - راموسیرومب
|